Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Telefonica очаква ръст на приходите въпреки преструктурирането

Оптимизирането на бизнеса в момента оказва натиск върху печалбата

Telefonica очаква ръст на приходите въпреки преструктурирането

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Telefonica обяви, че приходите ѝ от продажби ще нараснат между 2019 г. и 2022 г., въпреки че усилията за оптимизиране на компанията оказа натиск върху печалбата за четвъртото тримесечие, пише Bloomberg.

Telefonica не даде конкретна прогноза за приходите, след като обяви 3,2% повишение на този показател за миналата година на органична база, с което надмина прогнозата за 2% ръст на приходите за 2019 г.

Компанията отчете оперативна печалба преди амортизация в размер на 3,67 млрд. евро. Това се оказа под прогнозата за 4,18 млрд. евро, дадена от анализаторите.

Оперативната печалба преди амортизацията беше засегната от комбинирани обезценки в Мексико и Аржентина на стойност 445 млн. евро, както и от разходи за преструктуриране. Всичко това подчертава предизвикателствата, с които се сблъсква компанията в региона. Още 266 млн. долара обезценка дойдоха от съкращения на служители и други мерки за преструктуриране.

Още по темата

Telefonica обяви, че ще запише ръст на приходите „в контекста“ на стратегията, обявена през ноември и свързана с фокусирането върху Испания, Бразилия, Великобритания и Германия, които генерират голяма част от приходите ѝ. В центъра на усилията на фирмата ще попадне и прехвърлянето на други дейности в Латинска Америка в отделно подразделение.

Компанията прогнозира около 2 млрд. долара допълнителни приходи от технологично звено, което е фокусирано върху киберсигурността, облачните услуги и интернет на нещата.

По думите на Telefonica тримесечните ѝ приходи в Испания са нараснали с 0,4%, въпреки по-голямата конкуренция от Orange и атаките от Vodafone Group и Masmobil Ibercom в ниския пазарен сегмент.

Дългът на Telefonica се е свил за 11-о поредно тримесечие до 37,74 млрд. евро.

Книжата на компанията понижиха стойността си с около 15% през последната година, спрямо 7,3% повишение на индекса Stoxx 600 Telecommunications.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Сделка за милиарди: Liberty Global купува швейцарския телеком Sunrise