IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смекчаването на блокадите и силни отчети дадоха тласък на борсите в Европа

Технологичният сектор се представи най-добре по време на сесията в сряда

20:03 | 20.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в сряда с ръст, а инвеститорите бяха под въздействието на корпоративните отчети и усилията за постепенно отваряне на икономиките, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1%, а технологичният сектор прибави над 2% към стойността си и поведе ръстовете. Всички сектори и повечето големи борси се озоваха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 1,08% и достигна ниво от 6067,16 пункта. Германският DAX отбеляза скок от 1,34% до равнище от 11 223,71 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,87% и завърши деня на ниво от 4496,98 пункта. Европейски Европейски

Европейските пазари бяха под въздействието на последните развития около коронавируса, свързани с усилията за разработване на ваксина и перспективите за възстановяване на икономиката на фона на предпазливото смекчаване на блокадата от много страни.

Надеждите за ефективна ваксина срещу коронавирус обаче бяха попарени, тъй като много експерти по ваксините заявиха, че фармацевтичната компания Moderna, която в понеделник обяви, че потенциалната й ваксина срещу COVID-19 изглежда генерира имунна реакция при клинични опити с хора, не е предоставила достатъчно информация, за да се определи доколко ефективна е ваксината. Експертите твърдят, че на неотдавнашното съобщение от Moderna трябва да се гледа с голяма доза скептицизъм.

На корпоративния фронт индексът на потребителските цени във Великобритания е намалял до едва 0,8% на годишна основа през април спрямо 1,5% през март, показаха данни на британската статистическа служба.

Европейската статистическа служба Евростат потвърди в сряда, че инфлацията в еврозоната през април е ревизирана към понижение до 0,3% спрямо първоначално обявените 0,4%, с което годишната инфлация е достигнала най-ниското си ниво от август 2016 г. насам.

На корпоративния фронт книжата на Marks & Spencer поскъпнаха с близо 11% и изстреляха компанията на върха на Stoxx 600, след като британската верига магазини за търговия на дребно обяви план за действие за справяне с последиците от коронавируса на стойност 1 млрд. паунда (1,22 млрд. долара). Британската компания съобщи също, че е готова да отвори отново пространствата за дрехи в магазините си, след като британското правителство даде разрешение.

Цената на акциите на Experian се повиши с над 7%, след като листнатата на борсата в Лондон кредитна компания обяви силни резултати за цялата година. Тя съобщи още, че ръководителите й ще намалят заплатите си с 25%, за да помогнат за преодоляването на коронавирусната криза.

На другия полюс на европейския бенчмарк книжата на Telecom Italia поевтиняха с близо 8%, след като компанията не отговори на очакванията за приходите си във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още