Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ускорението на инфлацията в България и ЕС продължава да се забавя през април

В сравнение с март годишната инфлация се е забавила в двадесет и шест държави членки на ЕС и е останала стабилна само в Италия

Ускорението на инфлацията в България и ЕС продължава да се забавя през април

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ускорението на инфлацията в Европейския съюз на годишна база през април се е забавило до 0,7% в сравнението с отчетените през март 1,2%. В еврозоната показателят за ръста на потребителските цени е нараснал само с 0,3% за разлика от 0,7% през март.

В България ускорението на инфлацията също се забавя на годишна база до 1,3% през април в сравнение с 2,4% през март. Това показват данните на  Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

Данните са факт след въвеждането на мерките за ограничаване на COVID-19 във всички страни от блока, които възпрепятстваха бизнес активността и ограничиха потребителските разходи.

Най-ниската годишна инфлация е регистрирана в Словения (-1,3%), Кипър (-1,2%), Естония и Гърция (и двете -0,9%). Най-високата е записана в Чехия (3,3%), Полша (2,9%) и Унгария (2,5%).

Още по темата

В сравнение с март годишната инфлация се е забавила в двадесет и шест държави членки и е остана стабилнала в една - Италия.

През април най-голям принос към годишната инфлация в еврозоната оказват храните, алкохола и тютюна (+0,67 процентни пункта), следвани от услугите (+0,52 процентни пункта), неенергийните промишлени стоки (+0,09 процентни пункта) и енергията (-0,97 процентни пункта).

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Италианската икономика вероятно ще се свие с 9,5% през тази година