Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Statoil инвестира 200 млн. долара във ВЕИ до 2022 г.

Новият фонд Energy Ventures ще купува миноритарни дялове в стартъпи, разработващи технологии за вятърни генератори, съхранение на енергия и други

Statoil инвестира 200 млн. долара във ВЕИ до 2022 г.

Главният изпълнителен директор на норвежкия  гигант Елдар Сетре. Снимка: Архив Ройтерс

Statoil, най-големият нефтен и газов производител в Норвегия, ще инвестира 200 млн. долара във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) през следващите 4 до 7 години като част от плана на главния изпълнителен директор Елдар Сетре за диверсифициране на портфолиото, съобщи Bloomberg. 

Още по темата

Новият фонд Energy Ventures ще купува миноритарни дялове в стартъпи, разработващи технологии за вятърни генератори, съхранение на енергия и други, казва се в изявление на компанията от вторник.

През май, три месеца след като пое управлението на компанията, Сетре основа поделение за ВЕИ и заяви, че иска да разшири дейността на компанията отвъд вятърната енергия.

От Statoil вече са провели срещи с предприемачи и по всяка вероятност инвестицията във всяка компания ще бъде до 20 млн. долара, обяснява Гарет Бърнс, управляващ директор на Statoil Energy Ventures. По думите му повечето инвестиции ще бъдат в Северна Америка и Европа.

„Преходът към нисковъглеродно общество създава бизнес възможности и Statoil иска да стимулира печелившия растеж в тази сфера“, казва Ирене Румелхоф, изпълнителен вицепрезидент на дърщерната компания за чиста енергия.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Британският бюджетен регулатор: Твърдият Brexit ще доведе до незабавна рецесия