Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Страховете около високата инфлация оцветиха в червено индексите в Европа

Книжата на британската фармацевтична компания GSK поевтиняха с 1%, след като дружеството и SK Bioscience обявиха, че започват опити с тяхната COVID ваксина

Страховете около високата инфлация оцветиха в червено индексите в Европа

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения на фона на страховете сред инвеститорите относно рекордно високата инфлация, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,38 на сто до 470,88 пункта.

Германският показател DAX изтри 52,22 пункта, или 0,33%, от стойността си, смъквайки се до равнище от 15 835,09 пункта.

Френският индекс CAC отчете спад от 0,11 на сто до 6680,18 пункта.

Британският измерител FTSE записа понижение от 0,4 на сто до 7119,7 пункта.

Инфлацията в еврозоната се ускорява до най-високото си равнище от десетилетие през август, поставяйки на изпитание убедеността на икономисти и политици, че ценовият натиск е само временен.

Потребителските цени се увеличават с 3% през август, показват предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат. За последно прагът от 3% е бил преминат през 2012 г. Това е и значително увеличение спрямо юли, когато стойността бе 2,2% - малко над целта на Европейската централна банка за 2% инфлация. Това е и повече от прогнозите на 37 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Инвеститорите обърнаха внимание и на икономическите данни от Франция и Германия. Френската инфлация се ускори до най-високото си равнище от края на 2018 г. на фона на поскъпването на храните и енергията и възстановяването на цените в производството с края на сезона на разпродажбите. Увеличението на потребителските цени с 2,4% на годишна база през август във втората по големина икономика на еврозоната е над целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%, като е повече и от прогнозата за 2,1% на икономисти. 

Още по темата

В понеделник предварителни данни показаха, че германската инфлация се ускорява до най-високото си равнище от 2008 г., тласкана нагоре от енергийния сектор и по-високите разходи, предавани към бизнеса. Потребителските цени, хармонизирани, за да бъдат сравними с данните от други европейски държави, растат с 3,4% през август.

По-рано във вторник членът на управителния съвет на ЕЦБ и управител на централната банка на Финландия Оли Рен заяви, че европейският регулатор ще прояви голяма предпазливост при оттеглянето на мерките за стимулиране на икономиката и може да не дискутира бъдещето на своята програма за изкупуване на облигации, въведена заради пандемията, на септемврийското си заседание. Рен коментира, че ЕЦБ „трябва да избягва грешките, които бяха направени през 2011 г. с ранното повишаване на лихвените проценти“ на фона на опасенията за инфлацията. По думите му „ролята на паричната политика е да гарантира, че няма да се сблъскаме с внезапен спад в икономическото възстановяване“.

При индивидуалните акции книжата на биотехнологичната белгийска компания Galapagos поскъпнаха със 7 на сто, след като стана ясно, че нейният главен изпълнителен директор се оттегля от поста.

Книжата на британската фармацевтична компания GSK поевтиняха с 1%, след като дружеството и SK Bioscience обявиха, че започват опити с тяхната COVID ваксина.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Лашет пое отговорността за изборния провала на консерваторите в Германия