IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската инфлация е на най-високото си ниво от края на 2018 г.

Увеличението на потребителските цени с 2,4% на годишна база през август във втората по големина икономика на еврозоната е над целта на ЕЦБ

11:20 | 31.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Френската инфлация се ускори до най-високото си равнище от края на 2018 г. на фона на поскъпването на храните и енергията и възстановяването на цените в производството с края на сезона на разпродажбите.

Увеличението на потребителските цени с 2,4% на годишна база през август във втората по големина икономика на еврозоната е над целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%, като е повече и от прогнозата за 2,1% на икономисти, съобщава Bloomberg.

Днешните данни са публикувани, след като в понеделник стана ясно, че хармонизираният индекс на потребителските цени в Германия е на най-високото си равнище от 2008 г.  По-късно днес се очакват данните за инфлацията за цялата еврозона, като прогнозата е те също да са над целта на ЕЦБ.

Въпреки това според икономисти и политици високата инфлация ще е временно явление в Европа.

Френските данни показаха също, че потребителските разходи намаляват с 2,2% през юли спрямо юни – неочакван спад заради по-малкото покупки на стоки. Силен спад на покупките на автомобили натежава върху последната ревизия на данните.

Френската статистическа агенция ревизира в посока нагоре данните за икономическото производство, което нараства с 1,1%, от 0,9% преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още