IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебно решение срива акциите на испанските банки*

Причината е решение на Върховния съд, според което те, а не клиентите, трябва да поемат някои такси върху ипотеки

16:33 | 18.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За испанските банки днешният борсов ден не е никак приятен. На борсата в Мадрид книжата на Bankia се обезценяват с 6,5 на сто, тези на Caixabank – със 6,6 на сто, а Sabadell губи 5,5 на сто от пазарната си капитализация. При BBVA понижението е от 2,6 на сто.

Спадовете са по-сериозни, отколкото понижението на общия секторен индекс Stoxx 600 banks.

Причината за сериозните разпродажби е решение на испанския Върховен съд, според което банките, а не техните клиенти, следва да платят определени данъци, свързани с ипотечни кредити. По-конкретно, съдът посочи, че банките, а не клиентите, трябва да плащат данъци, свързани с регистрацията на ипотеките (т.нар. документални данъчни актове). Това може да коства на засегнатите финансови институции стотици милиони евро, коментира Ройтерс.

„Върховният съд заявява, че лицето, което трябва да плати гербовия налог при публичните актове на заеми с ипотечни гаранции, е кредиторът, а не този, който получава заема", се казва в документ от съда.

Анализатори твърдят пред Financial Times, че точното въздействие не е ясно, тъй като банките не са съобщили още за потенциалния ефект. Не е известно дали решението ще се приложи със задна дата.

Според анализатори от Jefferies  разходите могат да бъдат ограничени до „стотици милиони", а не милиарди евро, които „биха могли да бъдат потенциално управляеми от гледна точка на капитала".

* Актуално към 15,40 часа

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още