IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия и Косово направиха крачка към европейската си интеграция

Споразумението е историческо, определиха от Брюксел, но текстовете тепърва трябва да бъдат одобрени от националните парламенти

19:38 | 19.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Сърбия и Косово направиха крачка към европейската си интеграция

Косово и Сърбия успяха да постигнат споразумение, определяно като едно от най-важните по пътя на двете държави към европейско членство, съобщи Bloomberg. Лидерите на двете страни - сръбският премиер Ивица Дачич и косовският му колега Хашим Тачи се споразумяха за нормализиране на отношенията по между си.

Двамата се разбраха по време на среща, инициирана от европейския външен министър Катрин Аштън в Брюксел. Миниути преди да новината за това да бъде разпространена, министърът по европейската интеграция на Косово Влора Читаку туитна "Бял дим! Habemus Pactum!", правейки аналогия със съобщенията при избор на папа.

Ентусиазмът на Читаку беше споделен и от двамата лидери на балканските държави - Дачич коментира, че споразумението е по-добро за Сърбия от всяко досега. Тачи пък добави, че текстовете едва ли ще се хареса на хора и в двете държави, но е "най-доброто" възможно.

Документът обаче тепърва ще трябва да получи одобрение от страна на националните парламенти. На 22 април ще стане ясно окончателно каква ще бъде съдбата му.

Споразумение между Сърбия и Косово беше ключово за определяне на дата за начало на преговори за Белград. За Прищина това документът също е важен за европейското бъдеще на бившата сръбска провинция.

Косово обяви своята независимост през 2008 година, но този акт остана непризнат от Сърбия. В течение на годините Белград беше принуден да подобри отношенията си с Косово. Сред исканията им са за автономия на северните части на Косово като за сръбското население там ще има независима полиция и съдебна система. Пробив в преговорите днес беше постигнат след като НАТО гарантира, че армията на Косово ще стои извън северните части на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Няма мърдане - нито за вън, нито за вътре ... тесен свят!М/у "яко дупе" и "лекарства", всички предпочитат "лекарства"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още