Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Темата за земеделието продължава да застрашава преговорите между САЩ и ЕС

Разминаването в целите пред диалога между двете държави се задълбочава, което поставя под въпрос началото му

Темата за земеделието продължава да застрашава преговорите между САЩ и ЕС

Снимка: Pixabay

САЩ и Европейският съюз формулират коренно различни цели за предстоящите си двустранни търговски преговори, с което отново създават предпоставки за подновяване на трансатлантическото търговско напрежение.

По-късно днес се очаква ЕС да потвърди параметрите на преговорите, които се очаква да бъдат започнати по-късно през годината. Основен елемент от позицията на Брюксел е отказът преговорите да включват темата за селското стопанство, съобщава в. Wall Street Journal.

Още по темата

„Ясно заявихме, че от страна на ЕС ние няма да обсъждаме въпроса със земеделието“, заяви миналата седмица европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом след среща във Вашингтон със своя американски колега – държавният търговски представител Робърт Лайтайзър.

Само два дни след срещата обаче Лайтайзър публикува основните цели на администрацията в преговорите, като според него основен приоритет е „осигуряването на обширен пазарен достъп за американските земеделски стоки в ЕС чрез намаляване или елиминиране на митата“.

„Не знам как някой в Европа, който иска споразумение за свободна търговия с нас (САЩ) очаква то да мине през американския Сенат, като не иска да преговаря за земеделие“, заяви новият председател на Комисията за търговска политика в Сената Чък Грасли.

Търговското споразумение със САЩ е само една част от натоварения дневен ред, свързан с търговията, на американската администрация тази година. Вашингтон се надява да започне преговори за свободна търговия с Япония, като същевременно цели и постигането на споразумение с Китай до 1 март. Конгресът също така трябва да ратифицира и преработеното Северноамериканско търговско споразумение.

След публикуването а европейските цели американската администрация ще може да започне официални преговори с Брюксел най-рано в средата на Февруари, въпреки че двете страни все още не са си изготвили график.

Залозите в преговорите са високи и за двете страни, тъй като американските власти вече заплашиха Европа с налагането на мита в автомобилния сектор с довода, че е застрашена националната сигурност на страната.

Белият дом се очаква да представи мерките си в автомобилния сектор до следващия месец, но обеща да изключи ЕС от потенциалното налагане на мита, ако търговските преговори бъдат продължени.

Германия е сред страните, които настояват за постигането на сделка със САЩ, заради притесненията си, че налози върху европейския износ за 40 млрд. долара годишно може да се отразят негативно на влиятелната и промишленост. В същото време Франция, която има силно земеделско лоби, настоява селското стопанство да не влиза в преговорите.

До момента блокът успяваше успешно да лавира между исканията на държавите в състава си, като в същото време успя да удовлетвори САЩ с ангажимента да увеличи повече от два пъти вноса си на соя от страната.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Путин удължи забраната за внос на храни от ЕС до 2020 г.