IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терористичните атаки и Brexit удариха бизнеса на easyJet

Поради несигурното търсене компанията не е в състояние да направи пълна прогноза за годината

17:52 | 21.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Нискобюджетната авиокомпания easyJet съобщи, че общият приход от място е намалял с 8,3% при постоянна валута или със 7,7% на отчетна база до 54,54 паунда (71,16 долара) през  тримесечието, приключило на 30 юни 2016 г., съобщават от компанията. 

Превозените пътници са се увеличили с 5,8% до 20,2 млн. души в резултат на увеличаване на капацитета с 5,5% до 21,9 млн. места.

Търговското и оперативно представяне през тримесечието е повлияно от терористичната атака в Брюксел и трагедията с Egyptair, както и от смущения в дейността заради стачки на въздушния контрол, засилен трафик на летищата, затваряния на пистата на летище Gatwick и неблагоприятни метеорологични условия, довели до анулиране на полети.

"Подобрения в обслужването на клиентите и други инициативи за управление на приходите спомогнаха да се стимулират резервациите, което е частична компенсация за въздействието на смущенията и други външни фактори", посочва превозвачът.

Разходът на компанията за едно място с включени горива се е подобрил с 3,8% при постоянна валута поради ниските цени на горивата и политиката по стриктно следене на разходите. Разходът на авиокомпанията за едно място без горивата и при непроменен валутен курс е бил относително постоянен по време на тримесечието, въпреки допълнителните разходи от 20 млн. паунда (26,3 млн. долара) заради прекъсвания в дейността. 

Компанията коментира, че поради несигурното търсене не е възможно да се направи пълна прогноза за годината, след като през май обяви, че печалбата преди облагане с данъци ще бъде в съответствие с очакванията на анализаторите за 721 млн. паунда (952 млн. долара).

В момента експерти очакват вторият по големина нискотарифен превозвач след Ryanair да отчете печалба преди данъци в размер на 592 млн. паунда за годината, приключваща на 30 септември, което би било понижение с 14% спрямо предходната година. За сравнение, предишната прогноза беше за 746 млн. паунда.

Малко след британския референдум авиокомпанията предупреди, че печалбта ще бъде по-лоша от очакванията за остатъка от фискалната година. Главният изпълнителен директор Каролин Маккол отказа да направи нова прогноза за очакваната печалба на фона на безпрецедентната волатилност.

„Икономическата и оперативна обстановка бяха трудни през третото тримесечие. Тези фактори, в комбинация с растежа на индустрията за полети на кратки разстояния, продължават да оказват влияние върху доходите на индустрията в пиков период от годината. Променливата валута след референдума във Великобритания и решението за напускане на Европейския съюз, както и неотдавнашните събития в Турция и Ница, продължават да влияят на потребителската увереност“, заяви Маккол. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още