Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Тимерманс: Икономическото възстановяване на ЕС от коронавируса трябва да е зелено

Нужен е нов план „Маршал“ по отношение на инвестициите, категоричен е от своя страна Шарл Мишел

Тимерманс: Икономическото възстановяване на ЕС от коронавируса трябва да е зелено

Първият заместник-председател на Европейксата комисия и еврокомисар по въпросите за климата Франс Тимерманс. Снимка: Bloomberg

Първият заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) и еврокомисар по климатичните въпроси Франс Тимерманс увери законодателите на Европейския съюз (ЕС), че „всяко евро“, изразходено за мерки за икономическо възстановяване след кризата с COVID-19, ще бъде свързано със зеления и дигиталния преход, съобщава Euractiv.

 „Всяко евро, което инвестираме, трябва да се влива в нова икономика, а не в стари структури. Трябва да избягваме това на всяка цена “, каза той пред комисията по околна среда към Европейския парламент по време на видеоконференция.

„Европейската Зелена сделка е стратегия за растеж, печеливша стратегия“, написа холандецът в Twitter след срещата.

Дискусията с Парламента се осъществи два дни преди държавните и правителствените ръководители на ЕС да проведат видеоконференция, на която трябва да постигнат съгласие за план за възстановяване след кризата с коронавируса. 

Още по темата

Предложената „Пътна карта за възстановяване“ беше разпространена преди срещата на върха от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и ЕК. В нея се посочва, че „зеленият преход и цифровата трансформация ще играят централна и приоритетна роля за възобновяване и модернизиране на нашата икономика“.

Това ще включва „Европейски фонд за възстановяване“, който ще се финансира от бюджета на ЕС, въпреки че подробности относно финансирането все още не са представени.

„За възстановяването и модернизирането на икономиката си ЕС има нужда от усилие за инвестиции от рода на плана „Маршал“, се посочва в пътната карта, като се добавя: „Това означава да инвестираме масово в зелен и цифров преход и в кръговата икономика“.

Понастоящем ЕК работи по план за възстановяване на Европа и възнамерява да представи новото предложение на 29 април, когато ще се обсъди и седемгодишният бюджет на ЕС, известен като Многогодишна финансова рамка (МФР).

Но евродепутатът от Зелените Бас Екхаут изрази загриженост по време на заседанието на Парламента, като заяви: „Опасяваме се, че дебатът за бюджета на ЕС ще се съсредоточи повече върху екстраполирането на необходимите инвестиции, вместо да направи МФР наистина по-екологична“.

По време на дискусията с евродепутати Тимерманс подчерта, че законът за климата на ЕС ще играе ключова роля в икономическото възстановяване на Европа след пандемията.

„Можем да помогнем след кризата, например, като инсталираме повече слънчеви панели, като помагаме на семействата да купуват нови и чисти автомобили или като гарантираме, че фермерите работят по по-екологичен начин. Но за това ни е необходима дисциплината на закон за климата “, подчерта Тимерманс.

Както е планирано, до септември следва да бъде налична оценка на въздействието върху актуализираните климатични цели на ЕС за 2030 г., които според Тимерманс ще включват последните икономически данни. Холандецът заяви, че упражнява максимален натиск в рамките на Комисията, за да гарантира спазването на графика.

Заради проблемите с коронавируса Комисията понастоящем е в процес на преформулиране на работната си програма за 2020 г. Някои зелени стратегии, които първоначално трябваше да бъдат представени в края на март, бяха отложени за по-късно, като не е изключено да има още закъснения.

В разгара на коронавирусната криза някои евродепутати призоваха за отлагане или спиране на някои закони за околната среда.

Италианският крайнодесен евродепутат Силвия Сардоне беше сред тези, които пожелаха подобно отлагане. „Много компании спират работа, много хора не знаят какво да правят по-нататък и искате да говорите за пластмасови чаши или дали трябва да повишим нашите климатични цели до 50% или 55%“, каза тя на Тимерманс по време на дискусията.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
В един нормален свят този човечец щеше да къса билети на входа на киното, ще се усмихва на всеки и ще пожелава "приятно гледане".
само, че ние не живеем в номален свят и този непросветен човечец взема решения за съдбите на милиони хора. много станаха такива. докога?!
1
 
1
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Думата "възстановяване" означава да направиш отново нещо, което е било. "Зелена " икономика обаче е нещо ново, което ще се опитваме да правим без да е ясно дали може да стане (като всяко ново начинание - няма гаранция за успех). А що се отнася до екоталибанщната (виж по-долу), то изказвае от рода „Всяко евро, което инвестираме, трябва да се влива в нова икономика, а не в стари структури. Трябва да избягваме това на всяка цена “, звучи не просто екоталибанско, а супер, хипер талобанско и очевидно влиза в пртиворечие с думата "възстановяване".
Да, трябва да се движим към една щадяща природата икономика и дори начин на живот, но призиви от рода "на всяка цена" ( да добавим - каквото и да ни струва) са просто призиви за някакъв нов вид екототализъм. Не просто трябва, а сме длъжни да се борим срещу тези крайни екстремисти.
0
 
2
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Другите вече се изредиха, сега остава само Империята да го нарече "екoтaлибан". Иначе статията няма да има завършен вид.
0
 
2
 
2
преди 1 година
Аспарухчо, тоя глагол "трябва" много го обича в заглавията си!
Дай Боже да е зелено Аспарух, че много жълтожилетна любов ще отнесете, с "умните" си платени мантри!
3
 
2
 
1
преди 1 година
мхм , жълтокафяво ше е "възстановяването" на ЕС .

Още от Европа
Гърция ще отпусне 400 млн. евро допълнителна помощ за туризма