IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Товарен самолет на украинска авиокомпания катастрофира в Гърция с опасен товар*

Компанията Meridian е изпълнявала полет по дестинацията Сърбия - Йордания - Бангладеш

12:08 | 17.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Товарен самолет Ан-12, натоварен с потенциално опасен товар, катастрофира край Кавала, съобщава англоезичното издание на "Катимерини". Полетът е изпълняван от украинската авикомпания Meridian по дестинацията Сърбия - Йордания.

Според информация на Министерството на външните работи на Украйна крайната дестинация на товара е Бангладеш. Дипломати от мисията в Гърция са създали щаб и помагат на гръцките органи за изясняване на обстоятелствата около катастрофата. Ведомството потвърждава информацията за опасен товар на борда, но не дават повече информация за вида на веществата.

Според "Катимерини" самолетът е получил повреда по време на своето пътуване и се е отправил за аварийно кацане на летището в Кавала. Но преди да достигне е паднал в безлюден район. Властите в Гърция потвърждават, че пилотът на самолета е съобщил за повреда в един от двигателите и е поискал аварийно кацане. Предложени са били две опции - летището в Кавала и в Солун, като пилотът е избрал това в Кавала, защото е било по-близо.

Заради разнеслата се "необичайна миризма" жителите в близките населени места са посъветвани от властите в Гърция да затворят прозорците и да останат по домовете си.

Официална информация за веществата, пренасяни на борда на самолета, няма, обяснява още "Катимерини". Неофициално товарът е 12 тона, а екипажът на самолета е от осем души.

Гръцката национална медия ERT съобщава за военни и експерти по експлозивите, които са се отправили към мястото на катастрофата.

Генералният директор на Meridian Денис Богданович коментира пред Deutsche Welle, че на борда на разбилия се самолет е имало 8 души екипаж, които са украински граждани. Той обаче не дава подробности какъв е бил товара с думите, че "детайлите се уточняват".

* Информацията е допълнена с данни от Министерството на външните работи на Украйна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Изглежда украинците са превозвали химическо оръжие. И посочената "крайна дестинация" е фалшива. Руснаците им превзеха лабораториите за биологично оръжие (слуховете за такова бяха достатъчно основание да се нападне Ирак). Предполагам сега идеята е да го разпръснат над някой град в Донецк и да обвинят Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Този украински самолет е извършвал многократно полети от Бургас до Полша. Какво е превозвал, се видя край Кавала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още