IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Растежът в еврозоната е също толкова слаб, колкото в САЩ

Бившият председател на ЕЦБ защити водените в момента политики на банката

13:10 | 02.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономическият растеж в еврозоната е също толкова слаб, колкото и в САЩ, заяви бившият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише пред CNBC в петък, защитавайки политиките на банката.

Бих искал да подчертая нещо, което не се разбира добре. Сравних реалния растеж в САЩ и реалния растеж в еврозоната през последните 12 месеца и, за моя изненада, еврозоната отчита растеж от 1,6% през този период спрямо 1,2% в САЩ“, каза Жан-Клод Трише за CNBC по време на форума „Амброзети“.

Еврозоната, разбира се, отчита растеж, който е абсолютно недостатъчен, но споделяме тази липса на ефективност със САЩ. Затова не трябва да представяме растежа в еврозоната като абсолютно нищожен. Той е също толкова слаб, колкото в други развити икономики в момента“, добави той.

Коментарите на Трише идват, докато пазарите гледат с очакване към срещата по паричната политика на ЕЦБ следващата седмица, като инвеститорите се питат дали и кога централната банка ще предприеме допълнителни мерки за засилване на инфлацията и растежа в еврозоната.

Представени в сряда данни показаха упорито ниска инфлация и високи нива на безработица в 19-членния валутен блок. Инфлацията остава на ниво от 0,2% през август без промяна спрямо данните от юли, а безработицата е на равнище от 10,1% през юли без промяна спрямо предишния месец.

Данните идват след пакета парични перки на ЕЦБ за стимулиране на разходите и инвестициите в еврозоната, включително отрицателни лихвени проценти и програма за изкупуване на корпоративни и държавни облигации на стойност 1 трлн. евро.

ЕЦБ се оказа под обстрел заради понижаването на лихвения процент по депозитите до отрицателна територия тази година, таксувайки кредиторите, които съхраняват парите си в централната банка. Ходът дойде в момент, когато банките в региона се опитват да се възстановят от финансовата криза в еврозоната и да се справят с новите регулации на ЕЦБ в банковия сектор.

Трише защити обаче действията на централната банка, казвайки, че тя върши „фантастична работа“ в „много трудни времена“. Той повтори предишни коментари на сегашния председател Марио Драги, че са нужни структурни реформи на местно ниво в еврозоната в комбинация с действията на централната банка.

Структурните реформи са изключително важни“, каза той. „Централната банка не може да бъде единственият играч и Марио повтаря на всички пресконференции, че трябва да разчитаме на структурни реформи в цялата еврозона“.

Отбелязвайки нуждата от реформи в Италия, за да се насърчи растежа и стабилността, Трише каза, че тя е пример за това, което еврозоната трябва да направи.

Убеден съм, че Италия, заради предприемането на тези закъснели структурни реформи, ще преодолее трудностите, както и цялата еврозона, бих казал. Малко или много имаме едни и същи проблеми и трябва да стартираме структурни реформи, за да се възползваме от потенциала, който имаме и който не е ясно изразен в момента“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още