IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната остава стабилна на ниво от 0,2% през август

Стойностите разочароваха леко, тъй като очакванията бяха за ускорение до 0,3% на годишна база

12:39 | 31.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в еврозоната през август е 0,2% на годишна база, сочат предварителните данни на Евростат. През юли стойността й беше също толкова. Според портала ForexFactory очакванията са били за повишение от 0,3 на сто.

Най-голям е ръстът на потребителските цени на храните, алкохола и тютюневите изделия (1,3% на фона на 1,4% през юли). Следват услугите с поскъпване от 1,1% спрямо 1,2% през юли и неенергийните индустриални стоки (0,3% ръст на фона на 0,4% през юли).

Традиционно енергетиката натежава най-много на инфлацията, като поевтинява с 5,7% на фона на спад в цените от 6,7% през юли.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на енергията и храните, се забавя от 0,9% през юли до 0,8% на годишна база през август.

„Днешните данни са малка неприятна изненада и за пореден път подчертават трудностите пред ЕЦБ в постигането на целевото ниво от 2% инфлация“, казва Холгер Санде, главен анализатор за Европа в Nordea Markets в Копенхаген, цитиран от Bloomberg.

Следващото заседание на ЕЦБ за паричната политика е на 8 септември.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още