IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското успокоение донесе ръстове на европейските пазари

Европейският бенчмарк Stoxx 600 отчете ръст от над 1%, като всички сектори и водещи борси са на положителна територия

19:27 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък на положителна територия след поредните положителни сигнали от търговския фронт, съобщава CNBC.

Въпреки това представянето на пазарите се влоши леко, след като представителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас Кнот заяви, че не вижда причина за подновяване на политиката за количествени облекчения. Преди това данните за отслабената инфлация в Германия вдъхнаха нова сила на очакванията, че ЕЦБ ще приложи нови стимули следващия месец, което на свой ред се отрази и на търговията с акции.

Въпреки сигналите, изпратени от Кнот, европейският бенчмарк Stoxx 600 отчете ръст от над 1%, като всички сектори и водещи борси са на положителна територия.

Силен тласък на представянето на фондовия пазар оказа посланието на китайското търговско министерство, което категорично отхвърли ескалация на търговската война със СА и обеща да реши спора „спокойно“. Подробности за позицията на Пекин очаквайте по-късно на Investor.bg.

Напрежението между двете водещи световни икономики ескалира миналата седмица, когато страните обявиха новопокачване на вносните мита. Въпреки това по-рано днес говорителят на министерството Гао Фен заяви, че властите в Пекин са готови „да преговарят и да сътрудничат“.

Стабилни ръстове отчетоха и германският измерител DAX, който регистрира повишение от 1,16%, както и френският CAC, който се повиши с 1,52%. Сходно бе покачването и на британския FTSE 100, който прибави 0,95%.

В същото време данни от четвъртък показаха, че предварителните изчисления за инфлацията в Германия през август сочат забавяне на ръста на потребителските цени, отдалечавайки го още по-далеч от целта за малко под 2%.

Инвеститорите на Стария континент също така са фокусирани върху политическите събития във Великобритания, където премиерът Борис Джонсън обяви, че ще отложи работата на парламента с повече от месец. Това ще затрудни опитите на опозицията да предотвратят Brexit без споразумение.

Италианската политика също остава под светлините на прожекторите, след като президентът Серджо Матарела даде нов мандат на премиера Джузепе Конте, който преди това получи и подкрепата на опозиционната демократическа партия.

Една от най-зле представилите се компании в четвъртък бе британският софтуерен разработчик Micro Focus, чиито акции поевтиняха с над 32%, след като той трябваше да ревизира в посока надолу прогнозите си за годината.

На другия полюс бе френският индустриален гигант Bouygues, чиито книжа прибавиха близо 7% към стойността си, след като компанията отчете ръст на печалбата за полугодието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още