IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подготвя мащабен план за възстановяване

Той ще бъде представен следващата седмица на конференция в Лугано, Швейцария

10:00 | 03.07.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Kravchenko/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Украйна планира тази седмица да престави план за възстановяване на страната, който може да мобилизира стотици милиарди евро, дори докато страната се бори с руската инвазия, която унищожи градове, разби икономиката и разсели милиони хора, пише Bloomberg.

Планът, обхващащ около 2000 страници, ще бъде представен на конференция на 4-5 юли в швейцарския град Лугано, твърдят източници, запознати с въпроса. Той ще очертае дълъг списък от инфраструктурни проекти и такива, свързани със сигурността, инвестиции в климата и дигиталната икономика, както и диверсификация на енергийните ресурси.

Представители на Европейския съюз твърдят, че блокът, който миналия месец официално прие Украйна като кандидат за присъединяване, ще допринесе за по-голямата част от общата финансова помощ – обем, който може да надхвърли 500 млрд. евро (523 млрд. долара). Украинското правителство е обсъдило проекта с дарители, включително с ЕС, които ще дадат обратна връзка през следващите месеци, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като дискусиите не са публични.

Европейската комисия проучва възможности за финансиране, които включват отпускането на грантове и заеми, въпреки че подробностите са оскъдни и властите не са склонни да дават прогнози докато войната продължава. Една от възможностите е съвместно заемане от пазарите, подобно на възможността, свързана със средствата от фонда на ЕС за възстановяване от пандемията.

Краят не е близо

Всеки следвоенен план има дългосрочен хорзионт, тъй като украинските и руските сили водят продължителни боеве в района на Източен Донбас, който се превърна в основен приоритет за военните плановици на президента Владимир Путин. Въпреки че Кремъл постигна успехи в последните няколко седмици, украинският държавен глава Володимир Зеленски многократно се зарече, че никога няма да приеме отстъпване на територия.

На пресконференция в Киев в петък Зеленски посочи плана от Лугано като „първа чернова“, тъй като мащабът на усилията ще бъде „сложен“.

Сумите за възстановяване подчертават и острата финансова болка на Украйна, тъй като политиците в Киев се борят да поддържат бюджета работещ, докато приходите намаляват, а страната разчита все повече на дарители от цял свят. Украинските власти проучват възможността за преструктуриране на дълга, тъй като възможностите за финансиране на страната достигат своя лимит.

План от такъв мащаб ще бъде подложен на проверка от правителствата на ЕС, които са скептични относно добавянето на дълг. Спешната помощ за Киев вече беше задържана в институциите на блока поради разногласия между властите в Брюксел и Германия заради детайли в пакета.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще присъства на конференцията в Лугано, за да представи базирана в ЕС платформа за глобални дарители, включително партньори от Групата на седемте, други международни организации, Швейцария и Норвегия, твърдят източниците. ЕС ще се стреми да координира глобалните усилия с отворени канали за различни финансови инструменти, използвани от САЩ и Световната банка.

Екиптът на Фон дер Лайен работи върху концептуален документ като основа за дискусиите в блока, преди да бъде финализирано каквото и да е предложение, коментират източниците. След лятото ЕС и Германия, като председател на Г-7, ще свикат конференция, за да придвижат плана напред. Чешкото правителство, което държи шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС, планира да организира донорска конференция през ноември.

За ЕС всяка помощ трябва да бъде свързана с реформи. Статутът на Украйна на кандидат за ЕС дойде с пътна карта за борба с корупцията, разбиване на властта на олигарсите върху икономиката и създаване на правила за избор на съдии. Украйна е на 122 място от 180 държави в Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International.

В петък Фон дер Лайен каза пред украинския парламент, че страната трябва да избере „правилните хора“ за своите антикорупционни органи възможно най-скоро, да приложи антиолигархично законодателство и да придвижи напред нов закон за медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
За нефелно същество, като тебе митьо, което не подава носа си от панелната си хралупа, има вид на торба лой с дълги и мазни окапващи кичури, лузър във всяка сфера в животеца ти, просто не е нужно да се хаби енергия. Ти си просто една супер озлобена твар към всички успяващи и свободни хора. Завистта те е прояла, затова се разкапваш и ментално и физически. Изливай злоба, това нищо няма да промени, Украйна заслужи своето място с цивилизования свят, а твоите идоли отиват във фeкалната яма със С.Корея. Очаква ги великата съдба на изтривалка и слуга на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Леко ги запалиха диверсантите, викаш. Защо подобни изверги като тебе мърсят света? Ама то затова господ те е наказал още преди да се пръкнеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Пауъров - има си правила на войната, защитаващи цивилните. Има и едно нещо, дето се казва МОРАЛ. Нещо, което е непознато на укpoпите и техните застъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Палякът да не се зарича, че нямало да даде територия, щото ще си яде вратовръзката като един друг. Опа, той ходи като опърпаняк, какъвто е - и не носи връзка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Защо пък русия не разкара малко ядрени ракети ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Аве тролейчо ! Украйна може и има право да складира каквото си желае на НЕЙНА територия. И аз не искам русия да складира ядрени ракети и желая веднага да ги предаде, но уви ... те са си на нейна територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Не му дават :) Само за убитите от другата страна се говори ...Всъщност какво прави русия в чужда държава ?!?!?! Ако се прибере там откъдето изпълзя няма да има нужда да си говорим за убити в нито един град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Този българин в Одеса, който бил починал даже и Костя Копейкин не го споменава. Като използваш тези стари лъжливи опорки само компрометираш рубладжиите. Добре е да развърже Костя торбата и малко по-читави хора да наема, че ефектът е обратен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
earth1225
преди 1 година
То добре че имат план.Но не трябва ли първо да се оттърват от агресорите:/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
В западна Украйна така няма да правят, но за руската част - с кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още