IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия са изнервени от предстоящата визита на Барак Обама в Гърция

В Атина очакват американският президент да подкрепи исканията им за опрощаване на дълга

10:34 | 14.11.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Визитата на американския президент Барак Обама се очаква с притеснение в Москва, става ясно от публикация във Facebook на говорителя на външното министерство на страната Мария Захарова.

Според нея американският президент ще накара Атина да забрани достъпа на руски кораби до гръцките пристанища, по подобие на Испания. Нещо повече – в много местни медии се прокрадват и коментари, че Барак Обама ще поиска от Гърция да не приеме проекта „Турски поток“.

Барак Обама ще пристигне на официално посещение в южната ни съседка на 15 ноември. Очакванията в Гърция са, че основната тема на разговорите ще бъдат дълговете на страната. Гръцкото правителство има силен съюзник в лицето на САЩ в опитите да прокара идеята за опрощаване на част от дълговете.

След Атина Обама ще има среща и с Ангела Меркел в Берлин. Германия е един от най-яростните противници на орязването на гръцкия дълг. Затова и очакванията са, че Обама в едно от последните си посещения в Европа ще повдигне въпроса за гръцкия дълг.

Гърция е една от страните, които открито се обявяват срещу санкциите на ЕС срещу Русия. Досега обаче общността винаги е взимала единодушно решение за ограниченията, въпреки наличието на различни настроения в част от членовете на Съюза.

Според руски анализатори, за да получи подкрепата на САЩ, Атина ще продължи да подкрепя санкциите срещу Москва, а от друга страна ще саботира и руските проекти.

Русия и Турция подписаха споразумение за изграждане на „Турски поток“ на 11 октомври. Първите заявки бяха, че по проекта ще има една тръба, която ще захранва директно турския пазар и за нейната реализация няма никакви пречки.
Въпреки наличието на всички разрешителни строителството на първата тръба все още не е в ход.

Москва пък на няколко пъти потвърди, че ще очаква твърди гаранции от ЕС, че ще допусне втората тръба от „Турски поток“ - с която трябва да бъдат захранени клиентите на „Газпром“ в Южна Европа.

Трасето на „Турски поток“ трябва да премине през територията на Гърция по пътя си към Европа. Атина засега поддържа тезата, че проектът трябва да спазва европейските правила в областта на енергетиката и защитата на конкуренцията, за да бъде допуснат на територията на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
ratten
преди 7 години
загорялото момче много рано планирало отпуска в гърциясигурно иска да я мине като командировка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
А в Турция не е ли предвидено , да набива канчета за спирането на Турски поток ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
"Битата" карта Маймунчев в качеството си на какъв , ще идва да набива канчета ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още