IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман се връща към познатия си образ на враг на стимулите

С наближаването на срещата на ръководството на ЕЦБ и избора на Кристин Лагард за управител на централната банка германецът отново зае познатата си позиция

15:14 | 31.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Йенс Вайдман Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на германската централна банка отново влиза в ролята, с която е най-известен – противник на стимулите на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Въпреки надвисналите над икономиката облаци Йенс Вайдман смята, че ще е неправилно да се предприемат каквито и да е било мерки само заради самите тях. Пред германския в. Frankfurter Allgemeine Zeitung той допълни още, че спекулациите за свиване на лихвените проценти и повече количествени облекчения не е оправдано от последните икономически данни за еврозоната, посочва Bloomberg в свой материал.

Тези изказвания на Вайдман от уикенда говорят за завръщането на гуверньора към по-твърдолинейната му позиция, след като в продължение на месеци се изобразяваше като прагматик, който би могъл да наследи на поста сегашния управител на ЕЦБ Марио Драги. Със завръщането към предишната си позиция обаче Вайдман би могъл да се превърне в усложняващ фактор по време на следващата среща на ръководството на ЕЦБ на 12 септември, когато инвеститорите се надяват да бъдат разхлабени паричните политики на валутния съюз.

Гуверньорът на Финландската централна банка Оли Рен призова по-рано за пакет от мерки, който да бъде над очакванията, а неговият колега от Словакия Петер Казимир заяви, че е необходим обширен консенсус, за да се гарантира надеждността на ЕЦБ.

Nein zu аllem

Вайдман се превърна в трън в петата на Драги, спечелвайки си прякора на злодея в поредиците за Джеймс Бонд „доктор Но“ (Dr. No) , тъй като открито се противопостави на покупката на облигации и по-оптимистичните икономически прогнози. Драги дори стигна до там да критикува своя германски колега, описвайки стратегията му с израза на немски „nein zu allem“ - не на всичко.

Но с разгорещяването на преговорите за избор на наследник на Драги тази година Вайдман изглежда смекчи тона. През юни той дори призна, че употребата на един от ключовите инструменти за борба с кризи, известен като окончателни парични трансакции, е била логична и в съответствие със закона. Това беше наистина значимо като се има предвид, че преди това е давал показания в съда срещу мярката.

Това изглежда не бе достатъчно за европейските лидери, които в крайна сметка се спряха на Кристин Лагард за ръководния пост в ЕЦБ.

Управителният съвет на ЕЦБ изглежда има намерение да прибави нови парични стимули на следващата си среща. Драги заяви през юни, че ще има нужда от предприемането на мерки, ако икономиката не покаже признаци на подобрение. Оттогава насам данните показват свиване на промишленото производство, на поръчките, както и влошаване на доверието. Междувременно американският президент Доналд Тръмп продължава да разпалва напрежението на търговския фронт, Великобритания се приближава все повече до Brexit без сделка, а италианското правителство се разпадна.

Данните от вторник показаха, че германският износ отбелязва най-големия си спад от над шест години насам през последното тримесечие, което поставя най-голямата европейска икономика на ръба на рецесията.

Пътят на инфлацията

и макар Вайдман да заяви пред FAZ, че паричната политика трябва да бъде експанзионистична за момента, то той предупреди, че не трябва сляпо да се следват призивите за повече подкрепа от централната банка на еврозоната. Това въпреки очакванията, че инфлацията ще продължи да е под целта на ЕЦБ за под, но близо до, 2% поне до 2021 г.

Според 51-годишния Вайдман все пак има място за още намаляване на лихвените проценти, но в същото време той изрази съмнение дали подобен ход би имал толкова голям ефект. Той предупреди, че не трябва да се променят самоналожените правила на ЕЦБ за количествените облекчения, за да се разреши покупката на повече активи.

Той също така предупреди, че Драги не трябва настоява за приемането на нов голям пакет количествени облекчения преди да се оттегли от поста в края на годината.

„Според мен всяко потенциално коригиране на стратегията за парична политика трябва да бъде направено при новия управител“, заяви Вайдман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още