IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания губи 630 работни места от финансовия сектор заради Brexit

Редица директори на финансови компании се страхуват, че Великобритания може да достигне състояние на икономически хаос, който да раздели финансовите пазари

17:36 | 26.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Месеци преди излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) да е станало факт 630 работни места остават празни или биват преместени извън пределите на Великобритания, предава Ройтерс.

Много банкери и политици предвидиха след провелия се през юни 2016 г. референдум, че напускането на ЕС може да отключи масово „преселване“ на кадри и работни места от Кралството към континентална Европа и други държави, което ще отслаби позициите на Лондон като втория по големина глобален финансов център. 

С наближаването на Brexit броят на работни места в британските финансови институции прогресивно намалява. В момента тези позиции наброяват 5800, докато през 2017 г. техният брой е бил близо 10 хиляди.

Резултатът се базира на допитване до 134 от най-големите банки, застрахователи и други финансови компании в страната.

Почти всички от анкетираните споделят, че все още се въздържат от по-масови прехвърляния на позиции извън рамките на страната, надявайки се, че все пак Великобритания ще успее да постигне благоприятно за нейната икономика споразумение с ЕС.

Вероятността от твърд Brexit или Brexit без сделка изглежда все по-голяма през последните дни, след като британският министър-председател Тереза Мей не успя да наложи своя план пред представителите на блока по време на срещата им в Брюксел.

Редица директори на финансови компании се страхуват, че Обединеното кралство може да достигне състояние на икономически хаос, който да раздели финансовите пазари и да измести паричните потоци в цяла Европа и дори отвъд нея.

В същото време стана ясно, че гражданите на страни членки на ЕС ще трябва да се справят със същите имиграционни правила, както тези от други страни, след като Великобритания напусне блока. За това се договори британското правителство след допитване до Консултативната комисия по миграцията, подкрепено и от Лейбъристката партия.

Предвижда се по-високо квалифицираните имигранти от ЕС да получават по-лесно виза от онези, които нямат конкретна специализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още