Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Великобритания ще привлича висококвалифицирани имигранти с точкова система

Новата схема ще сложи край на зависимостта от "евтин труд от Европа", посочва британското правителство

Великобритания ще привлича висококвалифицирани имигранти с точкова система

Снимка: архив Ройтерс

Великобритания ще въведе точкова система за оценяване и привличане на висококвалифицирани работници след Brexit от 1 януари 2021 г., съобщава британското правителство, цитирано от Ройтерс.

В съобщението се посочва, че системата ще сложи край на зависимостта от "евтин труд от Европа" – една от причините, заради която британските гласоподаватели подкрепиха напускането на Европейския съюз (ЕС).

Новата система предвижда на кандидатите за имиграция на Острова да се дават точки за определени умения, квалификация, заплащане или професии. Работни визи ще се дават на тези, които покрият определен минимум точки.

"За първи път от десетилетия Обединеното кралство ще има пълен контрол върху това кой идва в страната и как работи имиграционната система", се подчертава в правителственото съобщение.

Още по темата
Кандидатите трябва да отговарят на три задължителни критерия, които ще им дават 50 точки – да имат оферта за работа, да имат квалификация за работата и да владеят английски език. Допълнителни точки ще се дават за образование, недостиг на работници и служители за съответния сектор и предложеното възнаграждение. Ще се въведат и критерии за оценка на възрастта на кандидата и професионалния му опит.

Гражданите на държави от ЕС и на други държави ще бъдат третирани еднакво при кандидатстване за работна виза. Гражданите на ЕС няма да се нуждаят от виза, за да влизат във Великобритания като посетители за срок до шест месеца.

Според системата за получаването на работна виза кандидатът ще трябва да отговаря на три задължителни критерия, които ще дават общо 50 точки. Тези критерии са да има предложение за работа от одобрен работодател, предложението да отговаря на съответната квалификация и да владее английски език.

За получаване на работна виза имигрантите ще трябва да съберат най-малко 70 точки. Чуждестранните квалифицирани работници ще трябва да получават годишно възнаграждение от поне 25 600 паунда, за да бъдат одобрени.

Предвижда се и разработването на специални критерии за учени, здравни и селскостопански работници.

Според британския Консултативен комитет по миграцията около 70 процента от гражданите на Европейското икономическо пространство, пристигнали във Великобритания след 2004 г., не биха отговорили на новите критерии за работна виза. 

 Имиграционният план трябва да бъде одобрен от британския парламент, което изглежда вероятно, защото консерваторите имат голямо мнозинство.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕЦБ свали поредната преграда пред Хърватия за чакалнята на еврозоната