IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания затяга законовия обръч около офшорките

Бизнесът на Острова ще носи наказателна отговорност, ако избягва плащането на данъци с офшорни компании

10:26 | 11.04.16 г. 11
<p>
	В събота пред резиденцията на британския премиер на &quot;Даунинг стрийт&quot; в Лондон се проведе протест с искане за оставката му заради разкритията от Панамските документи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В събота пред резиденцията на британския премиер на "Даунинг стрийт" в Лондон се проведе протест с искане за оставката му заради разкритията от Панамските документи. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се очаква да предложи днес законодателство, с което от тази година да се въведе наказателна отговорност за фирми, чиито служители избягват плащането на данъци чрез офшорни компании, съобщава Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че името на Камерън също изплува от Панамските документи заради дял в офшорния тръст на баща му, който той е притежавал до 2010 г. Заради разкритията премиерът на Великобритания ще бъде изслушан в парламента.

Вчера Камерън публикува данъчните си декларации в опит да се спаси от по-тежка криза на фона на исканията за оставка. Документите обхващат период от шест години и показват, че британският премиер е платил данъци в размер на 75 898 паунда (107 198 долара) за доход в размер на 200 307 паунда за финансовата 2014-2015 г.

Доходът му за миналата финансова година се състои от заплатата му като премиер в размер на 140 522 паунда, облагаеми разходи за 9 834 паунда, 46 899 паунда от наем на семейния му дом в Лондон и 3 052 паунда лихви от спестявания.

Камерън отново повтори, че инвестиционният тръст на баща му не е бил основан с цел избягване плащането на данъци, както и че всички необходими налози са платени при продажбата на този дял малко преди той да заеме премиерския пост.

В събота обаче премиерът на Великобритания беше принуден официално да признае, че е пропуснал да обяви това обстоятелство в имуществените си декларации, припомня още агенцията.

Очаква се той да коментира, че правителството му е направило много повече за борбата с корупцията във всичките ѝ форми в сравнение с предишните кабинети на страната, става ясно от предварителните записки за становището му, които са публикувани от „Даунинг стрийт“.

Планът за затягане на правилата за офшорките беше обявен от финансовия министър Джордж Осбърн през март т.г. Първоначално обаче се предвиждаше фирмите да носят наказателна отговорност за избягване на данъци чрез офшорни компании от 2020 г. Решението да се ускори въвеждането на мярката едва ли ще удовлетвори критиците на Камерън.

От „Даунинг стрийт“ твърдят, че от 2010 г. досега са върнали във Великобритания 2 млрд. паунда (2,8 млрд. долара) от физически и юридически лица, които са се опитали да избегнат плащане на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 8 години
те тарикатите с тези зони, няма да се закрият,но мове да се усилят многократно директните данъци:една кола до 1000кг - 100лв данък/ до1250кг - 500лв данък, до 1500 - 1500лв данък до 1750кг - 5000лв год данък, до 2000кг - 10000лв данък над 2000кг 50000лв данъкна един жувущ - 50м2 жилище, за 50м2 500% данък, за още50м2 15000% отгоре данък, за 2ри имот 50000% отгоре данъкза яхта - вс. год данъка = на стойността на яхтатаддс за стоки лукс 200%акцизи и мита за стоки лукс 200%и т.н.и пандиз за окриване на данъци - да построи държавате един с 500 000 клетки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
сега когато знаете как богатите и лъжците стават все по богати, като не плащат данъци, вие ще плащате ли 35%, а и повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 8 години
..кой е нарекъл, кога и защо този гнусен остров и хора с името Велик О Британия?!?Приляга да се нарече Жалк О Британия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Скоро по една от телевизиите дадоха дадоха пример с американската фирма Епъл.В САЩ данакът е 35%,а те плащат данък от 1,5% затова,че са регистри-рани някъде из Азиятските офшорни зони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Варяг
преди 8 години
Нормално е да подгонят офшорните зони.При световно БВП от 60 трильонадолара изчисляват,че от 20-30 трильона се въртят на година през офшоркитеи не се облагат с данъци.Оказва се ,че само бедните плащат ,а тези с милиони-те ги превъртат и им хващат цървулите.Наближава криза и на правителстватаим трябват пари а те се крият из офшорките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
не е верно само руснаците и барабите са корумпирани не виде ли ? У запада са честни е немаше ни един американец, там си държат на думата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Не мога да разбера, защо Европа се "впряга" толкова много, а в САЩ има офшорни зони и там си е пълно мълчание. Разбира се Великобритания с нейните територии в Джърси, Гътри, Гибралтар Британски..... и други е водеща в това отношение. Т.е. англосаксите пак са измислили начините за заобикаляне на нормалните , честни бизнес отношения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Избягването на данъци е престъпление и темата за кражбите през разходите на бюджета и въобще в какво да се инвестират парите във бюджета са отделна тема - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Тъй като нобелиста по икономика проф.Джозеф Стиглиц не казва от къде ще дойдат парите за увеличаване на съвкупното търсене и активните правителствени политики трябва да се обяснява ,И НАЙ-ВЕЧЕ В КАКВО ДА СЕ ИНВЕСТИРАТ за да се избегнат планетарните катастрофи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Конституцията чл.19 т. 2 - ''Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя'' - офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика тоест противоконституционниКогато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - криминално престъпление - същото се отнася и за лихварството тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика ,и корупцията ,и кражбите през разходите на бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
От години следя информацията за офшорките и филма е много добър - https://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoВ 8-та минута се казва ,че в света се въртят 21-32 трилиона в офшорки при около 90 трилиона световен БВП,и в 12-тата минута се казва за Холандия ,че през нея минават 11 трилиона годишно,а в 23-тата минута евродепутатка казва за 1 трилион данъци които ЕС не получава заради офшорките и т.н. като цяло ако в света се въртят 21-32 трилиона $ в офшорки умножено по 20% спестени от корпоративен данък следва грубо ,че 4 - 6 трилиона $ данъци не влизат в бюджетите на държавите в света а според преподавателя в американския университет "Бъркли" Габриел Зукман, който е автор на книга за скритото богатство на нациите сумата е 7,6 трилиона укрити данъци които невлизат в бюджетите на всички държави в света - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още