IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите пазари в Европа затвориха на червена територия

Опасенията на инвеститорите за съдбата на търговското споразумение между САЩ и Китай оказаха негативно влияние на днешната търговия

19:59 | 20.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха в края на днешната сесия. Основната причина за спада бяха опасенията на инвеститорите за съдбата на търговското споразумение между САЩ и Китай, предаде CNBC. На среща с кабинета си вчера президентът на САЩ заяви, че ако преговорите с Китай се провалят, то той ще вдигне митата дори повече.

Паневропейският измерител Stoxx 600 отписа 0,3% от стойността си. Парижкият САС 40 спадна спадна с 0,25 на сто до 5894,03 пункта. Франкфуртският DAX се понижи с 0,48 на сто до 12 158,14 пункта. Индексът FTSE-100 в Лондон изгуби 0,84 на сто и закри на равнище 7262,49 пункта.

The Wall Street Journal съобщи по-рано, позовавайки се на бивши служители на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че търговските преговори могат да навлязат в нова задънена улица, което би забавило сключването на т.нар. търговска сделка от първа фаза. Несигурността около търговията нарасна още, след като Сенатът прие законопроект в подкрепа на протестиращите в Хонконг. В следствие на това САЩ бяха обвинени от Китай в намеса във вътрешните работи на азиатската страна.

Тръмп, на свой ред, казва във вторник, че ще наложи по-високи мита за китайски стоки, ако Пекин не се съгласи на търговската сделка. "Ако не сключим сделка с Китай, просто ще повиша митата още повече", заяви Тръмп на заседание на кабинета.

Инвеститорите са насочили своето внимани и към процедурата по импийчмънт срещу Доналд Тръмп във Вашингтон.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ)   публикува днес доклада за финансовата стабилност на еврозоната, според който признаците за прекомерно поемане на финансов риск и забавянето в доходността на банките са едни от най-големите предизвикателства в еврозоната. Еврозоната изпитва затруднения с икономическия си ръст след дълговата криза от 2011 г. Оттогава ЕЦБ, която осъществява надзор върху паричната политика в 19-членния регион, предприема различни действия в опит да стимулира икономиката.

Акциите на британската Micro Focus скочиха с 4,8%, след като софтуерната компания заяви, че очаква годишните приходи и печалбата да са в планирания диапазон.

Книжата на италианската Nexi се покачиха с 5%, след като местните медии съобщиха, че Intesa Sanapaolo води преговори за стратегическо партньорство с банката. Британският търговец на дребно Kingfisher пък приключи днешната търговия със спад на акциите от 6%, след като отчете намаление в продажбите за третото тримесечие
Книжата на Continental се сринаха с 1,5%, след като доставчикът на автомобили заяви, че ще съкрати 5040 работни места. Акциите на германския автомобилен производител BMW спаднаха с 0,3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още