IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекомерният риск и намаляващата доходност на банките помрачават растежа на еврозоната

„Рискове за икономическия растеж в глобален мащаб и в еврозоната се увеличиха и продължават да създават предизвикателства пред финансовата стабилност“, се казва в прессъобщение издадено от ЕЦБ

15:16 | 20.11.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Признаците за прекомерно поемане на финансов риск и забавянето в доходността на банките са едни от най-големите предизвикателства в еврозоната. Това се казва в Доклада за финансовата стабилност на еврозоната, публикуван от Европейската централна банка (ЕЦБ) в сряда, предава CNBC.

Еврозоната изпитва затруднения с икономическия си ръст след дълговата криза от 2011 г. Оттогава ЕЦБ, която осъществява надзор върху паричната политика в 19-членния регион, предприема различни действия в опит да стимулира икономиката. През 2018 г. ЕЦБ реши да намали част от тези стимули на фона на някой признаци, показващи подобрение. Централната банка обаче се върна към политиката на количествените облекчения с пълна сила през септември тази година, тъй като темповете на растеж започнаха да се забавят поради различни вътрешни и външни за еврозоната причини.

„Рискове за икономическия растеж в глобален мащаб и в еврозоната се увеличиха и продължават да създават предизвикателства пред финансовата стабилност“, се казва в прессъобщение от ЕЦБ в сряда.

Още през май месец централната банка предупреди за наличието на „постоянните рискове“ за икономиката като несигурността в световен мащаб и излизането на Великобритания от ЕС.

„Въпреки че средата на ниските лихвени проценти подкрепя цялостната икономика, трябва да се обърне внимание на това, че се забелязва увеличение в поемането на риск, което може да създаде предизвикателства за финансовата стабилност в средносрочен план “, заяви заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндос.

Според централната банка институции като инвестиционни фондове и застрахователни компании поемат все повече рискове в настоящата среда с ниски лихви. Това означава, че в случай на внезапен пазарен шок, например, сътресенията, които тези институции ще изпитат, може да се разпространят върху цялата финансова система. Това, от своя страна, ще доведе до загуби за компании и физически лица.

ЕЦБ също обръща внимание на рисковете на имотния пазар, тъй като цените на имотите продължават да нарастват в „редица“ страни от еврозоната.

Междувременно в доклада на ЕЦБ се посочва също така, че е вероятно рентабилността на банките в еврозоната да се влоши. В текста се казва, че неправомерни действия от страна на банките в миналото все още дават отражение върху доходността на финансовите институции. От ЕЦБ посочват, че докато американските банки са били засегнати от разходи за неправомерни действия непосредствено след световната финансова криза, то европейските банки са изложени на подобни удари по-скоро след 2015 г.

През септември ЕЦБ пригнозира, че икономиката на еврозоната ще нарасне с 1,1% през тази година и 1,2% през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Разчитам на компетентното Ви мнение, нямам достатъчно познания в сферата, за да проведа собствено изследване. Не ме дразни истината, дразни ме повторението на една и съща теза без развитие - как могат да се променят нещата, какво би коствало това и какви конкретни стъпки могат да се предприемат, за да избягаме от порочния кръг?! Не съм сигурна,че обществеността одобряват грешното поведение или има властта да промени това - по скоро и идея си няма какво се случва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 4 години
Не представям теория, а резултати от изследване.Моля направете Ваше изследване за правилния начин за емитиране на пари и да сравним резултатите.Уверен съм, че ще получите представяните от мен резултати.Интересното е, че публикуваната истина Ви дразни. В същото време многократно лансирано поведение за реално одобряване на вредна и за Вас фатална грешка на централната банка приемате за нещо нормално. Защо полезната и за Вас истина Ви дразни? Защо грешката на централната банка за Вас е нещо нормално?Сега централната банка запазва грешката, защото тя е одобрявана от обществеността, включително и от Вас. Защо да променят грешно поведение, което повечето хора реално одобряват?Истината е, че истината за грешката на централната банка е неочаквана за много хора и те не желаят да се разделят с досегашната си заблуда, че сегашния неправилен начин за емитиране на пари ще е вечна даденост.Практиката доказа, че хората така са свикнали с наличната банкова грешка, че дори загубилите много милиони от ситуацията при К Т Б не желаят да приемат истината за фаталната роля на централната банка за загубата на техните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
george353
преди 4 години
Защо ли? Най-вероятно защото икономиките стагнират и то от известно време. Дори и симптомите за растеж са спекулативни. Наляти били едни прясно напечатани фиатници под формата на няма такива кредити и народа граби 30 годишни ипотеки като топъл хляб, а и не само. Всички знаем какви бяха лихвите по спестяванията преди 10на години и защо. Реалната икономика днес е... един Господ я знае. Факт е че банките не инвестират в нея, а в евтини потребителски кредити. От това по-голям риск няма. Една по-голяма банка като Дойчето да глътне водица и финансовият Титаник ще потъне по-бързо и от истинския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
До вчера ниските лихви бяха благодат, и цялата медийна машина, от банки, строители, имотни агенции, се надпреварваше да пропагандира, колко били изгодни кредитите, с цел максимално да набутат хора да поемат още, още дълг, като обем. Сега почнаха да обръщат палачинката, и да говорят, как се натрупвал риск, и как можело много фирми и физически лица да се разорят. Старата поговорка е в сила. Банкера ти дава чадърче при слънчево време, и като завали дъжд си го иска. Та, продължавайте да купувате имоти и да се набълбуквате с кредити, и когато партито свърши, за позагубилите памет, тогава ще имате среща с едни готини хора ЧСИ-тата. Те ви чакат с отворени обятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Mechkata
преди 4 години
Имаш теория, повтаряш я във всяка удобна тема с копи+пейст, което е малко дразнещо...разбрахме, че правиният подход за емитиране на пари е с противодействие срещу най-лоши последици, каквото и да значи това. Та така, моето предложение е да напишеш писмо до определените институции и ЕЦБ с предложение какво и как да се направи, за да излезем от порочния кръг на неправилно емитираните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 4 години
Поради неправилен начин за емитиране на евро Европейският съюз е с нарастващи щети и наближава катастрофална криза. При запазване на банковата грешка, колкото повече е европейския икономически растеж толкова повече са нанесените щети.Все още европейските политици са мълчаливи за истината, че наближава криза заради грешката на Европейска централна банка (ЕЦБ) за неправилно имитиране на евро.Вместо да въведе правилно емитиране на еврото, сега за забавяне на стопанска криза ЕЦБ прилага занижена основна лихва. (Ако ЕЦБ не бе понижила основната лихва кризата в еврозоната щеше да е започнала.) Подходът е за сметка на бъдещи завишени щети.Полезно е правителствата от еврозоната да се съобразят, че ако ЕЦБ правилно емитираше евро техните държави нямаше да имат сегашния дълг.При запазване на грешката на ЕЦБ стопанския крах в еврозоната е сигурна последица.За Европейски съюз с устойчив просперитет е необходимо ЕЦБ по правилен начин да емитира евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още