IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна оцвети европейските борси в червено

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,23 пункта до ниво от 435,12 пункта

19:25 | 15.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Войната в Украйна и несигурността, която тя предизвиква, оцветиха европейските индекси в червено във вторник, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,28%, или 1,23 пункта, до 435,12 пункта.

Световните пазари продължават да са разтърсвани от събитията в Европа.

Преговорите между представители на Москва и Киев продължиха във вторник в опит да се постигне стабилно прекратяване на огъня и да се намери компромис между исканията на двете страни. Междувременно инвеститорите следят зорко и Федералния резерв на САЩ в очакване централната банка да завиши лихвите с 25 базисни пункта след края на двудневното си заседание в сряда.

Пазарът очаква и публикуването на новите прогнози на Фед за лихвите, инфлацията и икономиката на фона на нарасналата несигурност, предизвикана от геополитическото напрежение.

Водещите щатски индекси започнаха редовната търговска сесия във вторник с ръстове, докато инвеститорите продължиха да следят преговорите, а цените на петрола намаляха за втори пореден ден.

В Азиатско-Тихоокеанския регион продължиха разпродажбите на китайски акции въпреки силните резултати за китайската икономика, публикувани по-рано през деня във вторник.

Същия ден бяха публикувани финансовите отчети на Volkswagen, RWE и H&M.

Данните от месечното проучване на Центъра за европейски икономически изследвания в Манхайм (ZEW) показаха невиждан досега спад на доверието на фондовите пазари. Барометърът за икономическите перспективи за следващите шест месеца се е понижил с 93,6 пункта през март до минус 39,3 пункта.

Акциите на миннодобивната компания Polymetal International изтриха над 22% от капитализацията си, след като волатилността, свързана с конфликта в Украйна, не подмина ценните книжа на компанията.

Акциите на британското издателство Pearson поскъпнаха с 8,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още