Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Всички тръби за газопровода TAP са вече доставени

Строителството на газопровода върви по план и се очаква към 2020 г. по тръбите в Европа да потече газ от Азербайджан

Всички тръби за газопровода TAP са вече доставени

Снимка: Архив Ройтерс

Преди броени дни в пристанище Солун пристигна и последната пратка с тръби за Трансадриатическия газопровод (TAP), с което производителят финализира доставките на всички 55 хил. тръби, които са необходими за реализацията на проекта. Това съобщават от едноименната компания TAP, която отговаря за реализацията на проекта.

Основната част от трасето преминава през Гърция и съответно и най-голям е броят на тръбите, доставени в южната ни съседка – 32 хил.

Още по темата

Общата дължина на TAP е 878 километра – от турско-гръцката граница (връзка с Трансанадолския газопровод – TANAP) до италианския бряг. През него ще минава природният газ от находището Шах Дениз II в Каспийско море. Чрез газопровода ще бъдат осъществени и доставките на газ от Азербайджан за България – когато бъде изградена новата връзка между Комотини и Стара Загора.

Строителството на съоръженията върви по план – към 80% от трасето в Гърция вече са подготвени. 276 километра от тръбите са положени, тоест към 50% от дължината на гръцка територия.

Първата копка на TAP беше направена през май 2016 година на официална церемония в Солун. Разходите за изграждането на газопровода ще бъдат около 4,5 млрд. евро.

Очакванията са, че първите доставки на газ за Европа по т.нар. Южен газов коридор ще бъдат осъществени през 2020 година. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Атентаторът от Коледния базар в Страсбург е застрелян от полицията*