IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглеродните емисии от германската енергетика намаляват от началото на 2018 г.

Германското правителство призна, че няма да може да постигне плановете си за намаляване на емисиите СО2 до 2020 г.

18:46 | 03.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въглеродните емисии от германската енергетика са намалели с 3% през първото полугодие, показват данни на анализаторите от  AG Energiebilanzen (AGEB), цитирани от S&P Global. Причината за това е по-ниското потребление на електроенергия в страната.

Заради по-меката пролет първичното потребление на енергия през първите шест месеца на годината намалява с 1%.
Това е най-видимо по отношение на търсенето на въглища - с 14% на годишна база, както и на петрола - с 2,8%. Потреблението на газ обаче се повишава, защото зимните месеци на тази година пък бяха по-студени.

През миналата година данните на правителството показаха, че енергоцентралите са намалили емисиите си с 4% до 318,5 млн. тона въглероден диоксид (СО2), докато например в транспортния сектор има ръст от 2% и се приближават до нивата от 1990 година.

Като цяло емисиите СО2 на Германия намаляват с 28% спрямо нивата от 1990 година, но националната цел е 40% до 2020 година. Преди месец правителството на страната за първи път призна, че ще се размине с тази цел и ще успее да постигне едва 32% намаление.

От данните на AGEB е видно, че петролът и природният газ доминират в енергийния микс на Германия - с дялове съответно от 33,3% и 25,5%. През февруари и март потреблението на енергия се повиши и това се отрази в увеличаването на търсенето на природен газ с 2,6%. Намаляването на потреблението на петрол донякъде е свързано и с поскъпването на суровината на световните пазари.

Данните показват още, че търсенето на зелена енергия се увеличава с 4,4% и вече покрива 14% от първичното енергийно потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Е тука малко излезе от релсите ... "предпочита вносния руски газ и дори иска американски втечнен газ..." Иска "американски" газ от зор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Въглеродните емисии на Германия са се увеличили с поне 40% спрямо 1990, а не са намалени. Този *** статистически трик с намаляването на емисииите от въглищни централи е постигнат като тези централи са преместени в съседна Полша и токът произведен от тях се внася. Освен това Германия се отказа от ядрената енергетика, което значи още по-голямо производство на електричество от полски ТЕЦ. Намаляването на емисиите от колите също е измама както видяхме случая с дизелгейт. А проекта Северен поток 2 доказва, че германската индустрия изобщо не разчита на зелена енергия и вместо това предпочита вносния руски газ и дори иска американски втечнен газ... Въглеродните емисии са полезни за растежа на реколтата в земеделието и помагат за по-лесно изхранване на населението. Те не трябва да се намаляват, а да се увеличават още повече, за да се поддържат храните евтини и растенията да не умрат от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още