IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wizz Air реже всяко пето работно място

Авиокомпанията е принудена и да свива заплати на служителите си

20:50 | 14.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Нискотарифният авиопревозвач Wizz Air Holdings ще съкрати всеки пети служител, ще ореже заплатите и ще върне по-стари лизингови самолети, за да понижи разходите си, докато не извършва полети заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Компанията, която е съсредоточила дейността си предимно в Централна и Източна Европа, съобщи, че няма да обявява прогнози за тази финансова година, но отбеляза, че се придържа към плана за увеличаване на капацитета с 15 процента годишно, щом се нормализира пазарът. Такава увереност е в контраст с германската Lufthansa, която предупреди през миналата седмица, че намалява капацитетите си, тъй като е на мнение, че ще са нужни години за връщането на авиопревоза към равнищата от преди кризата.

Коронавирусът замрази пътуванията по въздух и много пътнически полети, които все още се извършват, са главно с цел репатриране.

Wizz Air, която обяви, че използва 3 процента от капацитета си, поясни, че е разполагала с 1,5 милиарда евро в брой в края на март 2020 година. Според анализатори Ryanair и Wizz ще бъдат единствените европейски авиопревозвачи, които ще избегнат нуждата от рефинансиране. 

За 12-те месеца до 31 март тази година компанията, която е листвана в Лондон, но е основана в Унгария, очаква да отчете основна нетна печалба, както е прогнозирала преди, в диапазона на 350-355 млн. евро.

Авиокомпанията съобщи, че ще съкрати 1000 служители и ще намали заплатите на директорите и по-високопоставените служители с 22 процента, а на пилотите, стюардите и офис персонала - със средно 14 процента.

Освен това превозвачът преговаря с доставчици да съкрати договорените обеми. Заради изтичане на съществуващи лизингови договори компанията ще върне 32 по-стари лизингови самолета до края на 2023 година.

Компанията също потвърждава, че полетните операции на Wizz Air Abu Dhabi ще се възобновят в съответствие с първоначалния график.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още