IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За последно като премиер: Камерън настоява за тесни връзки с ЕС

Правителството ще гарантира правата на гражданите на съюза, обяви политикът

16:32 | 13.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на прощалната си реч в долната камера на британския парламент Дейвид Камерън бе готов за шеги. В последното си препитване британският премиер в оставка заяви, че програмата му в следобедните часове е сравнително „лежерна и празна откъм събития".

По план след беседата в парламента Камерън трябва да връчи оставката си на кралица Елизабет Втора – почти три седмици след референдума, при който мнозинството британци гласуваха за напускане на ЕС. В ранните вечерни часове поста трябва да поеме Тереза Мей. 

В рамките на последната си изява като премиер в парламента Камерън заяви, че е посъветвал своята наследничка да поддържа курс на възможно най-тясно сътрудничество с ЕС. Това според него би било добре и за Шотландия, чието население гласува против напускане на общността.

„Съветът ми към моя приемник, който е прекрасен преговарящ, е да опитаме да бъдем възможно най-близо до ЕС поради ползите от търговията и сътрудничеството, както и поради сигурността", каза той. „Ламанша няма да стане по-широк, щом излезем от ЕС, и тъкмо към такива отношения трябва да се стремим. Това ще е нещо добро за Обединеното кралство и нещо добро за Шотландия".

„Правителството работи усърдно за това гражданите на ЕС да могат да останат във Великобритания и след референдума за излизане от блока. Това обаче ще зависи от предоставянето на реципрочни права и за британците в Европа“, заяви в парламента британският премиер в оставка.

По време на последния седмичен парламентарен контрол, в който участва като премиер, той получи въпрос от депутат дали е възможно правото на пребиваване на гражданите от ЕС да бъде отнето или да бъдат депортирани, когато Великобритания напусне съюза. Камерън отговори, че няма "абсолютно никакъв шанс това да се случи".

„Работим усърдно, за да гарантираме на гражданите на ЕС, че правата им ще бъдат спазени, на всички, които са дошли във Великобритания", каза той.

„Единственото обстоятелство, при което мога да си представя бъдещо правителство да опита да отмени тези гаранции, е, ако не бъдат спазени правата на британските граждани в другите европейски страни. Затова смятам, че е важно да има реципрочност."

 

След изказването на Камерън депутатите го аплодираха със ставане на крака, предаде AFP. Той получи похвали за това, че е помогнал за намаляване на безработица, за финансиране на националната здравна служба и за подобряване на възможностите за образование.  

 

Повече по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още