IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължените държави от ЕС не могат да си позволят скок на доходността по дълга

Ръстът на лихвите по облигациите на САЩ може да дерайлира икономическото възстановяване и в Европа, предупреждава Европейският съвет за системен риск

19:42 | 01.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Най-задлъжнелите правителства в рамките на Европейския съюз (ЕС) не биха могли да си позволят скок на доходността след масовото заемане на средства, за да финансират отговора си на пандемията от коронавируса, коментира Европейският съвет за системен риск (ESRB), цитиран от Ройтерс.

Финансовият надзорен орган на ЕС посочва, че по-нататъшното нарастване на доходността на американските облигации може да доведе до увеличаване на разходите по заеми и от другата страна на Атлантическия океан. Това рискува да ограничи икономическото възстановяване и да доведе до проблеми за силно задлъжнелите държави.

„Различните ефекти от по-нататъшното нарастване на дългосрочната доходност по държавните облигации в САЩ биха могли да се отразят на икономическата активност в ЕС, ако засилването на кривата на доходността осезаемо предшества икономическото възстановяване в ЕС“, посочва се в годишния доклад на съвета.

„Осезаемо по-силно от наблюдаваното в момента нарастване на доходността по европейските държавни облигации може да окаже неблагоприятно въздействие върху динамиката на дълга, най-вече в страните, които вече са влезли в кризата с COVID-19 с повишена дългова тежест“, допълва се в документа.

Създаден след последната финансова криза, съветът идентифицира най-големите финансови рискове, пред които е изправен блокът, и отправя препоръки към властите. Препоръките обаче не са обвързващи.

Съветът е към Европейската централна банка и се ръководи от председателя ѝ Кристин Лагард.

Институцията ще представи доклада си пред Европейския парламент в четвъртък.

Централната банка на еврозоната се опитва да запази доходността по държавните облигации в еврозоната ниска чрез масивни покупки, но гласовете, призоваващи за постепенно намаляване на програмата за изкупуване на активи на банката, стават все по-силни заради ръста на инфлацията и набиращото скорост възстановяване след пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Задължените държави от ЕС не могат да си позволят скок на доходността по дълга > Длъжниците никой не ги пита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още