IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застоят в преговорите между САЩ и Китай тласна надолу европейските борси

Автомобилният сектор записа спад от над 1% след лоши новини от Daimler

20:07 | 14.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък с леко понижение, след като стана ясно, че преговорите между САЩ и Китай в областта на търговията са изпаднали в застой, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,29%, а автомобилният сектор отбеляза спад от над 1%. Повечето сектори и големи борси също се озоваха на червена територия.

Германският DAX отписа 0,38% от стойността си до ниво от 13,180,23 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,80% до 7292,76 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,10% до 5901,08 пункта.

Само месец след като постигнаха принципно споразумение по т. нар. първа фаза от търговската сделка, преговорите между двете най-големи икономики в света навлязоха в задънена улица.

САЩ търсят по-големи отстъпки от Китай в областта на защитата на интелектуалната собственост и прекратяване на принудителния трансфер на технологии в замяна на отмяна на мита върху китайски стоки, съобщи CNBC в сряда, позовавайки се на запознати източници.

Обратно в Европа германският БВП е нараснал с 0,1% през третото тримесечие, докато анализаторите очакваха свиване с 0,1%. Така страната избегна на косъм техническата рецесия. Спадът на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие беше ревизиран към повишение до 0,2% спрямо обявените преди това 0,1%.

Икономиката на еврозоната е нараснала с 0,2% на тримесечна основа между юли и септември, което отговаря на очакванията на анализаторите. Ръстът на годишна основа е достигнал 1,2%.

Междувременно допитване от сряда на Savanta ComRes установи, че управляващата Консервативна партия на британския премиер Борис Джонсън има преднина от десет пункта пред основната опозиционна Лейбъристка партия преди изборите във Великобритания на 12 декември.

На корпоративния фронт книжата на Daimler поевтиняха с над 3,2% и тласнаха автомобилния сектор на червена територия, след като германската автомобилна компания обяви програма за намаляване на разходите, която според нея ще „се отрази отрицателно“ на печалбата й през 2020 и 2021 г.

Книжата на доставчика на билети CTS Eventim отписаха 7,2% от стойността си, след като KPS Stiftung обяви продажбата на 4,2 млн. акции на компанията.

Корпоративните отчети остават във фокуса на вниманието на инвеститорите. Цената на акциите на британската компания за частни капиталови инвестиции 3i се понижи с 4,3%, след като тя обяви резултатите си за първото полугодие.

Книжата на листнатата на борсата в Германия Qiagen поскъпнаха с 13,7%, след като Bloomberg съобщи, че Thermo Fisher обмисля оферта за придобиването на компанията за диагностика, а цената на акциите на британската модна марка Burberry Group се повиши с 3,8%, след като тя обяви силни резултати за полугодието въпреки безредиците в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още