Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

213 дела по закона за околната среда са образувани във ВАС през 2018 г.

Предстоят още промени в европейското екологично право

213 дела по закона за околната среда са образувани във ВАС през 2018 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

213 дела са образувани по Закона за опазване на околната среда във Върховния административен съд (ВАС) през 2018 г. Осем са делата по Закона за защитените територии, четири – по Закона за биологичното разнообразие. Това съобщи председателят на Шесто отделение във ВАС Любомир Гайдов на среща на съдиите от отделението с проф. Лудвиг Кремер.

Проф. Кремер е консултант на Европейската комисия (ЕК) по екологично право и преподавател. Той беше лектор на обучение за административни съдии в рамките на проект по Оперативна програма „Добро управление“. 

Още по темата

На срещата на проф. Кремер със съдиите от Шесто отделение днес бяха обсъдени казуси, по които ВАС има решения в последните години. Беше отбелязано, че националното и европейското законодателство в областта на екологията се развиват динамично, съобщиха от съда.

Все по-актуални са темите за опазването на чистотата на водите, почвите, въздуха, управлението на отпадъците, използването на „кафява“ енергия, влиянието на някои инвестиционни проекти върху околната среда. Затова може да се очакват в идните години промени в европейското екологично право, каза проф. Кремер.

„ЕК и Европейската агенция по околната среда (ЕАОС) оценяват броя на преждевременните смъртни случаи, дължащи се на замърсяване на въздуха в ЕС, на около 400 хил. души годишно по данни на ЕАОС. За България цифрата е около 15 хил. преждевременни смъртни случая годишно, заяви пред участниците в обучението проф. Кремер.

Той посочи, че българският Закон за чистота на атмосферния въздух от 1996 г. не предвижда изготвяне на планове за чистота на въздуха, когато пределните за ЕС стойности бъдат превишени. Законът не съдържа пределните стойности за качеството на въздуха и това е нарушение на задълженията на България. Но Българските граждани могат да се позовават на европейските норми пред българските съдилища, дори и стойностите да не фигурират в българското законодателство.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Какви са перспективите пред Дунавската стратегия?