IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бави се приемането на закони, свързани с наказателни процедури на ЕК

Работата по неизпълнените тази година ангажименти трябва да приключи през януари 2015 г.

14:40 | 10.12.14 г.
Бави се приемането на закони, свързани с наказателни процедури на ЕК

Заради политическите сътресения от последните месеци и предсрочното разпускане на 42-то Народно събрание България бави приемането на 11 законопроекта, свързани със стартирали процедури за нарушения от страна на Еврокомисията. Това става ясно от одобрения днес от правителството доклад за изпълнението на Плана за действие за 2014 г. с мерките, резултат от еврочленството на България. Документът обхваща периода до 30 ноември, съобщи пресслужбата на кабинета.

Планът включва 219 мерки, от които 189 е трябвало да бъдат факт до 30 ноември 2014 г. От тях 52 не са изпълнени в срок, което е 27,5% неизпълнение. За сравнение, процентът неизпълнени мерки в края на първото тримесечие на годината е 50,5, за второто тримесечие – 39,6, а за третото – 28.

Въпреки предсрочното разпускане на 42-ото Народно събрание процентът на неизпълнение намалява през третото тримесечие поради ускореното приемане на подзаконови нормативни актове.

Независимо от постигнатия напредък обаче 19 от неизпълнените мерки са законопроекти, които са внесени, но не са приети от парламента. От тях 11 са свързани със стартирали процедури за нарушения. Въпреки конституирането на 43-ото Народно събрание, за повечето от тези законопроекти няма планиран график за повторното им внасяне в парламента.

Затова били необходими спешни действия от страна на отговорните министерства за внасянето им във възможно най-кратки срокове в НС.

Неизпълнените мерки от Плана за действие до края на 2014 г. ще бъдат прехвърлени в Плана за действие за 2015 г. със срок за изпълнение до 31 януари 2015 г.

В прегледа на ЕК за вътрешния пазар (Single Market Scoreboard), където се отчитат невъведените директиви до 31 октомври 2014 г., се очаква да бъде отчетено, че за България невъведени към момента остават 11 директиви от общо 1246 – т. е. дефицитът ни по въвеждането е 0,9 на сто.

Въвежда се практиката Министерският съвет да се информира ежемесечно за изпълнението на Плана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още