IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещи предприемачи кандидатстват за 5 млн. лв. по ОП Развитие на човешките ресурси

Бюджетът за социално предприемачество е 15 млн. лв.

17:23 | 01.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Стартирана е процедура за подбор на проекти по процедурата „Подкрепа за предприемачество“ на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (2014-2020), съобщава се на сайта на европрограмата.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 5 млн. лева. и се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.

Крайният срок за представяне на проектните предложения е 5 април 2017 г. Проектните предложения се подават само по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП), като се използва Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) – https://eumis2020.government.bg.

Безвъзмездната финансова помощ трябва да съдейства за подготовка на лица, желаещи да развиват собствен бизнес, включително безработни и работещи, за планиране и стартиране на самостоятелна стопанска дейност и самонаемане.

Подкрепата е и за започване на реална стопанска дейност и помощ при намиране на подходящи източници на финансиране, достъп до услуги и менторство за развитие на бизнес.

Финансират се също обучения и услуги, които да подпомогнат целевите групи в разработката и преценката на предприемаческите им идеи, придобиването на нужни за управлението и развитието на бизнеса знания и умения и разработването на бизнес идеите в жизнеспособни планове за реализация на реална стопанска дейност.

Операцията е част от цялостната подкрепа чрез ОП РЧР за стартиращи предприемачи и постигане на заетост чрез самонаемане, като се предвижда тя да подготви крайни получатели на предвидените финансови инструменти. 

Управляващият орган на ОП РЧР (2014-2020) обяви и процедура за подбор на проекти „Развитие на социалното предприемачество“. Тя има за цел да се улесни достъпът до заетост и да се осигури подкрепа за социалното включване на уязвими групи чрез създаване на подходящи условия за тяхната професионална интеграция в сферата на социалната икономика.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 15 млн. лв.

Крайният срок за представяне на проектните предложения е 3 април 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още