IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните помощи за фермерите от началото на годината са 60,3 млн. лева

Предстои изплащането на средствата за загубите от пропаднали площи

16:07 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавните помощи за фермерите от началото на годината са  60,3 млн. лева

Земеделските производители са получили държавни помощи за 60,3 млн. лева от началото на годината. Това съобщи зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Татяна Ангелова по време на кръгла маса в рамките на международния селскостопански панаир в Добрич.

Ангелова припомни, че през 2014 г. институцията администрира 14 схеми за държавно подпомагане с общ бюджет от 84 млн. лв. До момента са изплатени средствата за 10 от целевите помощи. По тях в сектор „Животновъдство“ са постъпили близо 58 млн. лева, в сектор "Растениевъдство" - около 2,3 млн. лв.

Пред приключване са плащанията по схемата за държавна помощ при застраховане на земеделска  продукция. По нея се разпределят 600 хил. лева, с които ще бъдат подпомогнати 160 градинари. Продължава сключването на договори по схемата за защита срещу доматен молец.

Предстои изплащането и на средствата за компенсиране на загубите от пропаднали площи, за които е заделен ресурс от над 4,37 млн. лв. Ангелова подчерта, че ще се направи всичко възможно средствата да достигнат до земеделските производители по-рано от определения срок, който изтича на 15 септември.

За трета поредна година със средства на ДФЗ се прилага Схема за рефинансиране на търговските банки, чрез която се кредитират проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).  В схемата участват 22 търговски банки, които отпускат заеми на фермери, спечелили проекти по Програмата.

От началото на 2014 г. по тази схема от банките са предоставени 51 кредита за над 14,58 млн. лв. Чрез тях ще се реализират инвестиции на обща стойност близо 34 млн. лв.

По същата схема са отпуснати и заеми за над 15,6 млн. лева, с които са рефинансирани 49 банкови кредита, включително и одобрени през 2013 г.  Схемата ще се прилага до 30 април 2015 година.

Ангелова допълни, че размерът на лихвения процент, който фондът дава, е до 7% и е фиксиран за целия 60-месечен период на кредита. През тази година са направени промени в схемата – заеми се отпускат и по Мярка 41 „Прилагане на стратегии за местно развитие”, освен това е увеличен лимитът за рефинансиране на един кредит до 1 млн. лева, с изключение на мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, по която няма лимит.

„В условията на затруднен достъп до банково кредитиране схемата дава възможност на широк кръг от кандидати да се възползват и да реализират одобрените си проекти“,  каза още Татяна Ангелова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още