IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият агроминистър ще прави финансова ревизия във ведомството

Европейската интеграция на сектора и усвояването на еврофондовете, както и преговорите по новата ПРСР са сред приоритетите на Васил Грудев

12:40 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отиващият си Греков <em>(вляво) </em>и наследникът му&nbsp;&nbsp;Васил Грудев. <em>Снимка: МЗХ</em></p>

Отиващият си Греков (вляво) и наследникът му  Васил Грудев. Снимка: МЗХ

Новият министър на земеделието Васил Грудев започва финансов анализ на ръководените от него структури, съобщи това пред медиите веднага, след като прие поста от досегашния агроминистър проф. Димитър Греков.

„Пълен анализ за ситуацията в сектор „Земеделие“ ще бъде направен в рамките на следващите две седмици. Ние трябва да знаем къде се намираме и какво е финансовото състояние на сектора“, посочи новият министър.

Той посочи, че целият политически кабинет на министерството – вкл. зам.-министрите, е освободен от днес. Новите зам.-министри ще бъдат трима и имената ще станат ясни след около два дни, след като бъдат назначени от служебния премиер, поясни Грудев.

Като приоритети в работата си през следващите три месеца той посочи европейската интеграция на сектора и усвояването на еврофондовете, както и преговорите по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020, за да може тя да бъде одобрена от Брюксел максимално бързо. 

 „На този етап най-важното за нас е европейската интеграция на сектор „Земеделие” и наистина да вкарваме доста адреналин за европейските фондове. На първо място ще поставим продължението на развитието на сектора в рамките на общата селскостопанска политика”, подчерта Грудев.  

Досегашният зам.-министър на земеделието Явор Гечев коментира, че технически е възможно рамката на новата ПРСР да бъде променена, но се надява това да не се случи. 

По мерките, свързани с директните плащания, предстои да се доизработят детайли и те да бъдат одобрени от ЕК, затова ще бъдат изпратени нотификации до Брюксел, поясни новият министър. Това са например мерки, свързани с помощта за най-малките ферми на стойност 1250 евро. Тази схема ще бъде част от директните плащания, но детайлите тепърва ще бъдат уточнени, добави Грудев.

Обвързаното плащане ще бъде базов инструмент за провеждането на политика за сектора, там също ще трябва да бъдат пратени нотификации, стана ясно още от изявлението на новоназначения агроминистър.

Същевременно той обеща да поддържа диалог с браншовите организации и да има предвидимост при вземането на решенията за сектора. Ще разчитам много на браншовите организации на сектора и се надявам на тяхната подкрепа”, посочи новият министър.

Грудев посочи като сериозен проблем, че от около година Разплащателната агенция е без сертфициращ орган.

От своя страна Димитър Греков припомни, че новият министър има опит в сектора и му препоръча да има приемственост по отношение на направеното досега, както и да работи съвместно с браншовите организации. 

Припомняме, че служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в Пловдив. Той е възпитаник е на Френската езикова гимназия в града и магистър от Юридическия факултет в университета Franche-Comt в Безансон, Франция.

От април 2006 г. до август 2013 г. Грудев заема различни позиции в ДФ "Земеделие". От август 2011 г. до август 2013 г. е заместник изпълнителен директор на ДФ "Земеделие", а от септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още