IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите показват голям интерес към програма "Иновации и конкурентоспособност"

В България има много патентовани иновации, заяви зам.-министър Любен Петров

10:59 | 17.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Интересът към програма „Иновации и конкурентоспособност“ е голям и подадените проекти надхвърлят многократно бюджета на отворените мерки. Това каза Любен Петров, зам.-министър на икономиката, пред Bloomberg TV Bulgaria.

По повод приключилия през февруари първи период по процедурата за подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия той припомни, че проекти се приемаха на три етапа, в зависимост от това на какво технологично ниво са компаниите.

„Подадени са 1326 предложения, от които са сключени 475 договора на стойност 258 млн. лв. Поради изключително големия интерес през април бяха поканени допълнително 274 кандидата и бяха сключени още договори за над 141 млн. лв.“, каза Петров. Вече са изплатени аванси по част от договорите.

По друга процедура с краен срок 4 април 2016 г. за внедряване на иновации в предприятията са постъпили 532 предложения. Реално 97 млн. лв. е бюджетът на финансовата помощ, но внесените проекти многократно я надхвърлят – те са общо за 312 млн. лв. 

В процедурата за стартъпи до 5 май са постъпили 879 предложения. Бюджетът на процедурата е 19,5 млн. лв., а са заявени над 278 млн. лв.

По оперативната програма приоритетен регион е Северозападът – фирмите там ще получават допълнителни бонус точки за проектите, припомни зам.-министърът. 

Всички проекти се подават по електронен път в ИСУН 2020, а системата устоя на наплива в последния момент, заяви Любен Петров.

Той коментира още, че в България има много патентовани иновации и полезни модели. Някои хора са имали непатентовани разработки и това е натоварило Патентно ведомство покрай процедурата за кандидатстване.

Компаниите са все по-подготвени и не гледат на европейските програми като на „лесни пари“, а като на средства, с които могат реално да оптимизират процесите в своята работа, коментира и Димитър Манов, управител на консултантска компания.

Според него в момента компаниите са по-спокойни, че проектите им се оценяват обективно.

Вижте още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още