IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие” очаква Брюксел да одобри нов прием на проекти за млади фермери

Новият ръководител на фонда обеща до средата на август да бъдат подписани всички забавени проекти

17:45 | 21.07.14 г.
Фонд „Земеделие” очаква Брюксел да одобри нов прием на проекти за млади фермери

Държавен фонд „Земеделие” е изпратил запитване до Европейската комисия за одобрение на нов прием на проекти по схемата за подпомагане на млади фермери, съобщи пред журналисти зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Ако получим одобрение, по мярката ще бъдат пренасочени 27 млн. лева, които са от неизпълнени проекти, допълни още той.

По-рано, по време на брифинг след заседание на Управителния съвет на фонда, Гечев уточни, че в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и в ДФЗ има пълна мобилизация и експертите работят, за да не бъде „загубено и едно евро” от земеделските субсидии, които ни отпуска ЕС.

По мярка 121 – за модернизация на стопанствата, са отпуснати още 200 млн. лева допълнителни средства. За тези пари има подадени общо 930 проекта. Част от тях са отхвърлени или оттеглени, заради открити нарушения. Одобрени са 130 проекта, а пред подписване на договор са 690 проекта по мярката. "С тези проекти се затваря приемът по мярката", уточни Атидже Алиева - Вели, която отговаря за изпълнението на ПРСР.

Част от проектите по мярка 121 са били забавени от предишния ръководител на фонда.

Явор Гечев потвърди, че няма никакви проблеми с разплащането на средствата по проектите на земеделските стопани.

Новият изпълнителен директор на фонда Атанас Добрев допълни, че за четирите дни, откакто е начело на институцията, е наредил разплащането на 15 млн. евро по Програмата за развитието на селските региони (ПРСР), подписани са 47 договора по мярка 121, основно за биологични стопанства, както и са одобрени процедурите за провеждане на търгове по Закона за обществените поръчки на 84 общини по мерките 321 и 322 (за развитие на населените места).

ДФЗ е отпуснал и 1,7 млн. лева за реклама на български продукти зад граница.

„До средата на месец август, каквото има като залежала информация, да бъде извадено и подписано”, обеща още новият изпълнителен директор на ДФЗ.

В първата си официална пресконференция Добрев беше категоричен, че неговото назначение не е политическо, а е доказателство за 12-годишния му опит в сферата. Той поясни, че познава в дълбочина структурата на ДФЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още