IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С кои схеми ще стартират новите оперативни програми?

Ще бъдат отворени нови процедури по програма "Административен капацитет" 2007-2013

13:05 | 09.04.14 г.
С кои схеми ще стартират новите оперативни програми?

Първите схеми, които ще бъдат отворени, след като се задействат новите оперативни програми за периода 2014-2020 г., са били представени на заседание на Съвета за координация при управление на средствата от ЕС с председател вицепремиера Зинаида Златанова. За да се задействат мерките по програмите, е необходимо първо Еврокомисията да одобри изпратеното от България Споразумение за партньорство, което е базовият документ за изразходването на средствата от еврофондовете.

Ресорните министерства възнамеряват да обявят тези схеми в следващите месеци.

По оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, предстои да бъдат обявени процедури за насърчаване на активни работещи младежи, подкрепа за заетост и независим живот, съобщи пресцентърът на кабинета.

С подкрепа на инвестициите за технологично обновление в предприятията ще стартира  оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Програма „Наука и образование за интелигентен растеж” ще се задейства с двете приоритетни направления: образование и учене през целия живот и образователна среда за активно социално приобщаване.

По програма „Региони в растеж” се предвижда да бъдат обявени мерки за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие; инвестиции в образованието; опазването и развитието на природно културното наследство, регионални пътища и техническата помощ по програмата.

По оперативна програма „Околна среда“ предстои да бъдат обявени схеми и мерки в направления „Води“, „Натура 2000“, „Биоразнообразие“ и „Превенция на риска от наводнение“.

Към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) се предвижда да бъдат обявени: прием за млад фермер, целеви прием за сектор „Овощарство и зеленчукопроизводство“, както и прием по мярката  „Основни услуги и обновяване на селата”.

По Програмата за морско дело и рибарство се предвижда се да бъдат отворени за прием мерки за насърчаване на устойчиво рибарство и аквакултури и преработване, както и мерки за стимулиране на прилагането на общата политика в областта на рибарството и повишаване на заетостта и териториалното сближаване.

На заседанието са били представени проектите с най-висока степен на готовност по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

По време на заседанието е решено да бъдат отворени нови процедури по Оперативна програма „Административен капацитет“ 2007-2013 за 2014 г. Предложението на Управляващия орган на програмата касае сключването на нови договори в размер на 20 млн. евро на база реализирани икономии при изпълнение на договорите за безвъзмездна финансова помощ по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още