IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златанова: България очаква 1,8 млрд. евро от еврофондовете тази година

Злоупотребата с европари е чувствителна тема за страната, заяви вицепремиерът

11:58 | 09.04.14 г. 3
Златанова: България очаква 1,8 млрд. евро от еврофондовете тази година

България очаква 1,8 млрд. евро от еврофондовете тази година, каза при откриването на форум за измами с този тип финанси вицепремиерът Зинаида Златанова.

Злоупотребата с европари е чувствителна тема за България, коментира вицепремиерът. Тя декларира, че няма място за политическо противопоставяне в борбата с тази престъпност, информира БТА.

До 2020 година България ще има достъп до 15 млрд. евро. С максимално прозрачни процедури и ефективно прилагане на еврорегламентите могат да се избегнат незаконните практики, посочи още Златанова.

До дни ще бъдат оповести всички сключени от правителството договори за „информация и публичност“ през последните 10 месеца, а скоро в Народното събрание влизат за обсъждане текстове от Закона за конфликт на интереси, стана ясно на форума.

Директорът на "Прозрачност без граници" Калин Славов посочи, че с опростяване на документацията и максимална електронизация на процедурите би се намалил и рискът от порочни практики. Той се обяви в подкрепа на европрограма, която да защитава подаващите сигнали. 

Прозрачността е враг на корупцията и е нужно бдително гражданско общество, което да уведомява администрацията, когато забележи злоупотреби от подобен тип, допълни той.

Припомняме, че преди дни Европарламентът препоръча спиране на парите на България и Румъния по оперативните програми. Депутатите призоваха Европейската комисия "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата“.



Предложението бе записано в доклада за изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година. Докладът беше приет с т.нар. незаконодателна инициатива на ЕП – тя не задължава другите европейски институции да предприемат конкретни действия по казуса. Причината е продължаващото силно разпространение на корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
България очаква толкова, но ще дойдат точно колкото ни е вноската за ЕС с малко отклонение нагоре-надолу. Без да смятаме лихвите по заеми или изхарченото по бюрократичната бумащина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Кой в "България очаква 1,8 млрд. евро от еврофондовете тази година " ?? - маймуните ли :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
"Прозрачността е враг на корупцията и е нужно бдително гражданско общество, което да уведомява администрацията, когато забележи злоупотреби от подобен тип, допълни той."Въпросът е какво става ако администрацията е част от тези злоупотреби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още