IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златанова: Няма спрени еврофондове за България

Бойко Борисов препоръча на управляващите да се вслушат в забележките на Брюксел

12:06 | 04.04.14 г. 2
Златанова: Няма спрени еврофондове за България

Нито са спирани фондове за България, нито в момента има спрени. Обратното - правителството спаси стотици милиони евро в края на миналата година. Това заяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Зинаида Златанова, цитирана от БТА.

Така тя коментира приетата вчера от Европейския парламент препоръка към Европейската комисия "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата“.

Предложението е записано в доклада за изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година. По думите на Златанова това е препоръка без законодателен характер, както и една от няколкостотинте в този доклад.

Вицепремиерът добави, че докладът съдържа препоръки за всички държави от ЕС.За мен не е изненада, че това се случва точно в този предизборен момент. Няма да се изненадам, ако черновата на тази препоръка е писана в София, коментира Златанова. „Спекулира се много, че докладът касае това правителство. Нека напомня, че периодът, който се визира там, е 2012 година“, коментира вицепремиерът.

Управляващи и опозиция за пореден път влязоха в спор по повод приетата от ЕП препоръка.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че управляващите трябва да се вслушат в препоръките и да вземат бързи мерки. Борисов препоръча на управляващите да се вслушат в забележките на Брюксел, за да се избегне евентуалното спиране на еврофондовете за България.

„Защото след това всички ще страдаме, това са огромни средства, не трябва да се изпускат, така че просто им препоръчвам да се вслушат в това, което съм казал”, коментира той. Борисов допълни, че за да няма спекулации, е инструктирал евродепутатите, излъчени от ГЕРБ, и те са гласували срещу тази препоръка на ЕП за България.

Евентуално спиране на европейските фондове би довело до проблеми с републиканския бюджет и възможност за откриване на процедура за свръхдефицит, смята бившият министър по еврофондовете и депутат от ГЕРБ Томислав Дончев. Той обясни, че сега са необходими трескави действия както тук, така и в Брюксел, за да се преодолее тази криза. Той определи ситуацията като изключително критична.

Според народния представител от левицата Деница Караджова депутатите от Европейската народна партия се намесват в предизборната кампания. Тя обясни, че вчера е бил гласуван традиционен доклад, който се приема всяка година, за освобождаване на ЕК от отговорност, в случая за финансовата 2012 г. Този доклад не поражда правни последици, т.е. на база на доклада ЕК не е длъжна да предприема никакви действия по отношение на спиране на средства от ЕС и това беше потвърдено от председателя на ЕП Мартин Шулц, посочи още Деница Караджова.

Правителството полага максимални усилия, депутатите от ресорната комисия за евросредствата - също, и няма опасност за парите от ЕС към момента, увери Караджова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Да, Златанова но само засега.Както казаха ЕК препоръчва спиране на средствата по всички еврофондове за България докато има толкова много крадци в изпълнителната, съдебната власт и прокуратурата.Лъжлива доганова ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Няма, ама правилата наложени ни от ЗОНА-та ни определят силно ограничени свобода и право на избор:http://***.infostock.bg/infostock/control/news/details/54015Всички реални критерии и резултатни аргументи, могат да бъдат пренебрегнати ЧРЕЗ изработения механизъм - политичерска система контролираща ПАРИТЕ!!! - и после умниците да ми търсят как маймуните можели да определят нещо?... какво - да почнат да си печатат ПАРИ ли??? а чрез тях се контролират ВСИЧКИ взаимоотношения в маймунарника!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още