Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Неправителствена организация даде 10 обществени поръчки на ОЛАФ

При десет поръчки по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния печели участникът с най-висока цена, при това близка до прогнозната стойност

Неправителствена организация даде 10 обществени поръчки на ОЛАФ

Снимка: Pixabay

Десет обществени поръчки на стойност 3.8 млн. лв. по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния са изпратени на ОЛАФ, Румънската антикорупционна дирекция и българските органи за контрол на средствата от Европейския съюз (ИА „Одит на средствата от ЕС“, Дирекция „Защита на финансовите интереси на ЕС“, Сметната палата и специализираната прокуратура). Това съобщиха от „Антикорупционен фонд“. Именно неправителствената  организация, която е създадена от фондация „Америка за България“ за политически натиск, е подала сигналите за нарушения.

Проверката на експертите на фонда е започнала по сигнал за поръчка за географска информационна система за райониране на популациите на комари по българската страна на река Дунав с прогнозна стойност 1,1 млн. лв. с ДДС. При проверката на поръчката с възложител Асоциация на дунавските общини "Дунав" са установени сериозни неясноти в направеното задание, чиято техническа част е на практика в размер на „една страничка“. Така написаното задание позволява широко и субективно тълкуване на техническата оферта, която има основна тежест (65%) в крайната оценка.

Така поръчката е спечелена от участника, подал най-висока цена - ДЗЗД „Гражданско дружество ГИС Дунав“, а вторият участник е с близо 1/3 по-ниска цена, но е получил едва 8 точки по техническата част. В зависимост от тълкуването на техническата част се оказва, че заданието може да бъде изпълнено и срещу едва 10% от прогнозната стойност на поръчката, твърдят от Антикорупционния фонд. 

След последвала задълбочена проверка на най-големите 10 обществени поръчки на възложителя АДО "Дунав" във всички са установени сериозни индикатори за манипулиране на проведените процедури, които според експертите на Антикорупционния фонд имат нужда от институционална проверка. Eто и по-важните индикатори:

- Във всички десет поръчки печели участникът с най-висока цена, при това близка до прогнозната стойност;

- Вторите класирани участници са със сериозно по-ниски цени от спечелилите, в типичния случай с 30-40%;

- Във всички поръчки са отстранени голям брой участници, като са оставени само по двама участника. Това не позволява да се приложи правилото, което гласи, че ако средната цена на останалите участници е с 20% по-ниска от тази на победителя, следва да им се даде възможност за обосновка на ценовите параметри;

Още по темата

- Въпреки че прогнозните стойности на поръчките са високи, изискванията към участниците са изключително ниски. Например, при поръчката за ГИС-системата, за доказване на професионална компетентност от изпълнителя се изисква само един вече изпълнен договор без ограничения в стойността. Това на практика означава, че участник, изпълнил договор за 1000 лева, може да участва в процедура за над 1 милион лева.

- Във всички процедури е избран критерият „икономически най-изгодна оферта“, като тежестта на техническата оферта е 65%, а тежестта на финансовата оферта едва 35%. Техническата оферта обаче не подлежи на контрол и обжалване, тъй като се оценява субективно, а разликата в оценките между фирмите е фрапираща - 65 към 8 точки, 65 към 7 точки и т.н. (виж снимката). Това дава възможност точките, загубени при техническата оценка да не могат да бъдат компенсирани по никакъв начин при отваряне на ценовата оферта.

- Прогнозни стойности, които се разминават с пазарните оценки, ако смятаме за такива средните стойности на подадените оферти;

Прави впечатление, че във всички процедури, с едно изключение, печели консорциум от фирми, макар и да няма никаква нужда участниците да се обединяват, за да покрият занижените изисквания, твърдят от неправителствената организация.

Това навежда директно на съмнения за предварително организирана схема, при която едната фирма в обединението е професионалната и действително върши услугата, а другата е „подходящата“, през която се уреждат финансовите взаимоотношения. Още повече, че три дружества печелят по две поръчки от общо 10-те, твърдят от Антикорупционен фонд.

На базата на тези факти може да се направи обосновано заключение, че подготовката на тръжните процедури е извършена така, че да позволява комисия в подходящ състав да може да оцени техническите предложения на участниците по начин, по който ценовите оферти губят тежест и да се създадат условия да се избират офертите с най- високите цени, пише още в становището, смятат от  „Антикорупционен фонд“.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Има ли право прокуратурата да провери всички къщи за гости?