IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ни предоставят близо 127 млн. евро

Парите ще се използват за здравеопазване, образование и възстановяване на културно и природно наследство

12:48 | 17.06.11 г.
Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ни предоставят близо 127 млн. евро

Два меморандума за безвъзмездно предоставяне на 126,6 млн. евро от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн бяха подписани днес, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и посланикът на Норвегия у нас Тове Скарстейн сложиха подписите си под “Меморандум за разбирателство относно изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия” и “Меморандум за разбирателство относно изпълнението на Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014 г. между Република България и Кралство Норвегия”.

По Норвежкия финансов механизъм на България ще бъдат предоставени 48 млн. евро. Договорената сума по Финансовия механизъм за Европейското икономическо пространство е 78,6 млн. евро.

В рамките на двете програми ще се подкрепят проекти в областите здравеопазване, образование, консервация и възобновяване на културното и природно наследство, иновации за зелена индустрия, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, взаимодействие в рамките на Шенген и противодействие на трансграничната и организирана престъпност и др.

„Достъп до финансирането по този механизъм за развитие на практика ще имат всички държавни институции, общини, неправителствени организации, фирми”, поясни министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

През първия програмен период на България бяха предоставени 41,5 млн. евро по двете програми. Резултат от изпълнените с тези средства проекти са първият Музей на съвременното изкуство в България, Дигиталният център в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", археологическите разкопки на манастир Св. Йоан Предтеча на остров Св. Иван край Созопол, соларен парк с капацитет 1 MW, учебна биоферма за деца „Слънчева градина", туристически и информационни центрове, проекти за енергийна ефективност в над 25 населени места и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още