IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 80% от измамите с европари са по САПАРД

На въпрос кога ще има завършено дело шефът на прокурорското звено за борба с измамите с европейски средства отговори, че „няма посочени обвързващи срокове“

18:39 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Около 80% от измамите с европари са по САПАРД

Ръководителят на специализираното звено в Софийската градска прокуратура, което е заето в борбата с измами с европейски средства Божидар Джамбазов съобщи пред журналисти, че около половината от случаите, по които се работи, са по сигнали на ОЛАФ. Най-много са сигналите по програма САПАРД и те са около 70-80 на сто от случаите, уточни той. Джамбазов каза това, след като премиерът Сергей Станишев се запозна с работата на специалната група за противодействие на престъпления с европейски средства по програмата САПАРД, предаде БТА.

Звеното е под ръководството на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Според статистически данни на ВКП, общо в България има около 130 дела и преписки, които са на производство, каза Божидар Джамбазов. Половината от тях са разследвани от Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура. По близо 80 дела в София работят в Градската прокуратура, петима прокурори и осем дознатели, а в Районната прокуратура работят шестима прокурори.

В градската прокуратура се водят дела за престъпления в особено големи размери и особено тежки случаи, а останалите дела са в районните прокуратури. Говори се за нарушения за милиони, каза Джамбазов. Той допълни, че разследванията обхващат периода от 2002 г. до настоящия момент.

В отговор на въпрос Джамбазов каза, че за конкретни престъпления, извършени от държавни чиновници, ще може да се говори, когато бъдат повдигнати обвинения срещу тях.

Попитан какъв е основният проблем при разследването на случаите с измами със средства от фондовете на ЕС, Джамбазов отбеляза необходимостта от изграждането на адекватна законодателна база, която да позволи максимално бързо разследване по всички дела. В момента трябва да се спазват много тежки формални процедури, което отнема време, допълни Джамбазов.

По думите му независимо от сроковете, които се поставят, ако доказателствата, които са необходими за съда, не бъдат обезпечени по начина, по който НПК го изисква, те не могат да се ползват в съдебната фаза.

В Германия например едно производство може да приключи в рамките на един-два месеца, посочи прокурорът.

На въпрос дали има готовност за някакво завършено дело, за да може да се водят преговори с ЕК за размразяване на средствата от спрените фондове, Джамбазов посочи, че няма посочени обвързващи срокове. Това са наказателни производства, става въпрос за действия в рамките на съдебната власт, допълни Джамбазов. Той посочи, че ще бъдат положени максимални усилия в рамките на правомощията делата да бъдат приключени максимално бързо.

Помолен да коментира това, че бившият изпълнителен директор на Фонд „Земеделие“ Асен Друмев е освободен без мярка за неотклонение, Джамбазов каза, че не смята, че това е провал и че има още една инстанция - апелативният съд. Прокурорът добави, че най-вероятно днешното съдебно решение спрямо Друмев ще бъде протестирано.

Според него събраните към момента данни дават основание да се смята, че в случая с Друмев има извършено престъпление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още