IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигурени са 166 млн. лв. за разплащане на проекти по програма „Околна среда"

Средствата са от бюджета като се очаква да бъдат възстановени след разблокирането на програмата, каза Станислав Анастасов

17:29 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Осигурени са 166 млн. лв. за разплащане на проекти по програма „Околна среда"

166,8 млн. лв. от националния бюджет са отпуснати от финансовото министерство за разплащане със строителните фирми,  които изпълняват проекти по ОП „Околна среда“. Това съобщи екоминистърът Станислав Анастасов в последния си работен ден.

Той поясни, че решението е взето, за да бъде осигурен комфорт на изпълнителите и общините в строителния сезон.

В процес на верификация са разходи за 202,857 млн. лв., които ще бъдат обработени до 2-3 седмици, обеща Анастасов.По думите му,  ако нещата се развиват със същите темпове, е възможно и тези средства да бъдат разплатени, така че да няма загуба нито за общините като бенефициенти, нито за строителите.

„Днес трансферът от бюджета се случи технически. Когато Брюксел вдигне прекъсването на програмата, средствата ще бъдат възстановени на България и дефицитът ще намалее“, каза още той. „Искаме да осигурим плавен преход, така че служебният министър да има комфорт“, обясни той защо точно днес се случва отпускането на средствата.

Анастасов припомни, че след блокирането на средствата по програмата през ноември 2013 г. заради системни нарушения при обществените поръчки, системите за контрол са променени. Той очаква още седмица - две да продължи одитът на механизмите за контрол.

След това  резултатите ще бъдат пратени в Брюксел и ще се чака ЕК да разблокира плащанията по оперативната програма.

Запитан кои строителни фирми ще получат отпуснатите 166 млн. лв. Анастасов каза, че в МОСВ има списък на проектите, но не и на изпълнителите, тъй като договорните отношения на екоминистерството са с бенефициентите, каквито в случая се явяват общините.

Анастасов припомни, че заради откритите нарушения по проектите на общините вече са наложени корекции за 97 млн. лв., в които е включена плоска санкция от 3,5 млн. лв. на цялата програма.

Брюксел иска допълнителни корекции, но позицията на България е, че такава не е необходима, заявиха както Анастасов, така и Спиридон Александров – ръководител на Управляващия орган на програмата.

Последно на техническа среща с евроекспертите е разгледан контролът при четири проекта, сред които два на Столичната община. Причината е, че ЕК иска да види доказателства, че системите за контрол работят и няма да бъдат допускани отново пропуските от периода 2010 – 2014 г.

Анастасов като цяло заключи, че механизмите, по които се контролира оперативната програма, изцяло са променени от момента на блокирането на средствата. "Това беше дълъг процес, който ще бъде продължен от служебния министър, ако се наложи", смята той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още