Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

По новата програма за селските райони няма да се строят големи стадиони в селата

Проекти за развитие на селския туризъм ще се приемат най-рано през 2017 г.

По новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. няма да се приемат проекти на селски общини за изграждане на големи спортни съоръжения.  Това каза пред журналисти зам.-министърът на земеделието и Васил Грудев, който представи пред парламентарната комисия по еврофондовете новите моменти в програмата.

„Залагаме на спортните площадки в училищата, за да спортуват децата адекватно. Ще има и инвестиции на националните спортни федерации в селските райони“, обясни той.

Грудев посочи, че по старата програма за големи стадиони в селата са похарчени 300 млн. лв. Повече няма да има кандидатстване по Европейския земеделски фонд за такива обекти, но ако кметовете ги искат, могат да ги строят със собствени средства, стана ясно от думите му.

Според Грудев няма опасност малките общини, които изградиха големи спортни обекти над възможностите си, да връщат евросредства. Въпросът е как съоръженията ще бъдат използвани и доколко адекватно могат да бъдат поддържани.

Още по темата

По общинските мерки през 2016 г. няма да се приемат проекти за канализация на селата, тъй като движената от регионалното министерство водна реформа не е приключила, обясни още Грудев. Ще се приемат обаче проекти на общините за водопроводи и за доставяне на качествена питейна вода, което, по думите му, е много по-належащо от канализацията.

"Общините ще са изпълнители на проектите за водопроводи, това ще финансираме през настоящата година", каза зам.-министърът.

Тази година няма да има прием на проекти за къщи за гости в селата по новата ПРСР, съобщи още пред парламентарната комисия Васил Грудев. Той обясни, че първо трябва да се направи анализ на изпълнените проекти за селски туризъм по старата програма за периода 2007 – 2013 г. „Тази мярка не е приоритет, не можем да си позволим лукса да отворим всичко“, каза Грудев пред депутатите.

Ивайло Здравков от Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми настоя, че интересът е сериозен и ако приемът бъде обявен за 2017 г., ще бъдат подадени поне 3 500 проекта.

Грудев отговори, че по старата програма проектите са били основно за къщи за гости и фотоволтаици. Той беше категоричен, че не е разумно да бъдат построени още 3 500 къщи за гости.

След като по мярката за млад фермер по старата ПРСР фонд „Земеделие“ беше залят с проекти за развъждането на калифорнийски червеи, сега в новия период последната мода са проектите за зайци и пъдпъдъци. Проблемът е, че при проверките те могат да бъдат прехвърляни от един двор в друг, каза пред медиите Грудев. Такива проекти ще са допустими, но ако внезапни проверки покажат, че реално са направени инвестиции.

Зам.-министърът коментира още, че и в новия период изпълнителите на проекти могат да ползват ресурса на Гаранционния фонд като финансов инструмент.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Европроекти ПРСР

Последни новини

Коментари (1)

0
 
9
 
1
преди 1 година
Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2009 - 2013 г даде възможност да бъдат построени 20 мегаваови фотоволтаици, лимитът е надхвърлен два пъти и сега ще осветляваме селските мегдани и стадиони, за сметка на добавка "зелена енергия".

Още от Европроекти
Ямбол търси нов изпълнител за довършването на пречиствателната станция в града