IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще актуализират промените в Закона за водите

В Момчилград започна модернизация на ВиК мрежата

15:33 | 05.07.13 г.
<p>
	Снимка: Reuters</p>

Снимка: Reuters

Да се актуализират промените в Закона за водите и да се внесе за обсъждане вариант, който да бъде обществено и социално приемлив, е една от спешните задачи на правителството. Това посочи в Момчилград министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Тя бе в града за първата копка на проект за модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и на пречиствателна станция за отпадъчни води на стойност близо 25 млн. лева по ОП "Околна среда", съобщи БТА.

За министър Михайлова е важно как ще се реши въпросът с остойностяването на тези проекти и отражението върху цената на водата. По думите й, ако се въведе системата на самоиздръжка на цялата мрежа на търговските дружества, според приетата от предходния парламент Стратегия за развитие на водния сектор, това може да доведе до оскъпяване на водата в някои райони на страната и невъзможност на най-уязвимите социални групи да плащат за услугата.

"Затова трябва да има регулация на държавата и ясно планиране на инвестициите, собствеността, управлението и отговорностите, които имат всички във водния сектор", заяви Михайлова.

Тя посочи, че България е застрашена от европейски санкции заради регионалните депа за отпадъци. Те трябваше да бъдат изградени до 2010 г., а до момента в страната ни са изградени само две - в Ботевград и София.

Според министър Михайлова са необходими спешни мерки, както и ясна програма за разрешаване на въпроса. Също така е необходимо да се навакса "поне част от това огромно закъснение"", уточни Михайлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още