Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Forex

ЕЦБ: Търговският конфликт забавя растежа в световен мащаб

Според централната банка по-нататъшно увеличение на митата ще повиши несигурността

ЕЦБ: Търговският конфликт забавя растежа в световен мащаб

Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се глобалният растеж да се забави в близко бъдеще, а рискът от разширяване на търговския конфликт между големите икономики може да натежи на перспективите на развитие, посочват от Европейката централна банка в периодичния си икономически бюлетин, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
„В краткосрочен план се очаква глобалният икономически темп да се забави“, коментират от ЕЦБ в бюлетина си. Мнението съответства на изявлението на банката по време на последната ѝ среща по паричната политика, която се проведе на 13 септември.

„По-нататъшно увеличение на митата и несигурността относно бъдещите около търговските отношения вероятно ще се отрази на глобалния икономически импулс“, се посочва още в доклада.

Междувременно по-рано през седмицата от симулация на ЕЦБ стана ясно, че САЩ ще бъдат големият губещ от търговска война с другите държави. Изследването на ЕЦБ разглежда резултатите от наложените 10-процентни американски мита върху вносни продукти и съответната реципрочна мярка от страна на засегнатите държави.  От централната банка прогнозират, че икономическият растеж на САЩ ще бъде намален с повече от 2 процентни пункта заради ответните реакции на другите държави.

На фона на доброто развитие на икономиката в еврозоната Европейксата централна банка потвърди по време на последната си среща плановете си да намали наполовина покупките на облигации от октомври преди да ги прекрати в края на годината.

От регулатора възнамеряват да запазят лихвените проценти на рекордни ниски нива и през следващото лято, като увеличение може да се очаква през четвъртото тримесечие на 2019 г.

 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от