IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC вещае тежки времена пред PC бранша

Анализаторската компания предвижда спад в продажбите на компютри до 2018 г.

20:29 | 05.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IDC вещае тежки времена пред PC бранша

Пазарните изследователи от IDC рисуват все по-тъмни краски пред пазара на персонални компютри за следващите години. В последния си доклад "Worldwide Quarterly PC Tracker" те прогнозират постоянно намаляващи продажби до 2018 г.

IDC намали своята перспектива за настоящата година с 2 на сто, а дългосрочната прогноза се свива с почти 1%. Световните PC продажби се очаква да се свият до 295,9 млн. броя през текущата година, съответно до 291,7 млн. броя през 2018 г., спрямо 315,1 млн. продадени компютри през миналата година.

За 2013 г. обаче спадът в размер на 9,8 на сто е по-слаб от очакваното. Първоначално IDC прогнозираше спад от 10,1 на сто. Малко по-доброто представяне през последната година изследователите на пазара оправдават с краткосрочни тенденции, като например смяната на компютри с Windows XP, чиято поддръжка скоро ще бъде преустановена.

IDC ревизира надолу и прогнозата си за развиващите се пазари, тъй като компанията вижда по-слаб икономически растеж и нарастваща конкуренция от страна на смартфоните и таблетите. „Развиващите се пазари бяха основна движеща сила за развитието на пазара на персонални компютри", каза Лорен Ловерде, отговарящ вицепрезидент за Worldwide Quarterly PC Tracker.

„В момента обаче наблюдаваме, че развиващите се региони са засегнати повече от една слаба икономическа среда, виждаме и значителна промяна в навиците на купувачите на техника. Ние очакваме в средносрочен план тези региони да се възстановят и да се представят по-добре от развитите пазари, но ръстът се очаква да се стабилизира по-скоро до нула процента, вместо, както досега, да допринася за увеличаване на продажбите."

Продажбите в развиващите се пазари според IDC ще се свият от 181,9 млн. през 2013 г. до 167,7 през текущата година. До 2018 г. обаче благодарение на преди всичко мобилните продажби те ще се повишат отново до 171,7 млн. броя. За развитите пазари обаче анализаторите предвиждат постоянен спад от 133,3 млн. броя през 2013 г. до 128,2 млн. броя през 2014 г. и 120 млн. за 2018 г. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още