IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Носимите технологии може да компенсират спада на търсенето на смартфони в Азия

Азиатските производители на компоненти ще бъдат насърчени от новите тенденции на пазара

12:45 | 14.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичният бум, който даде тласък на азиатските икономики, ще излезе отново на преден план.

Експлозивният растеж на нови джаджи, като носимите устройства, и свързаните с интернет устройства за дома може да компенсират охлаждането на продажбите на смартфони, което вече затруднява азиатските технологични производители, пише Bloomberg.

"Въпреки че търсенето в някои области може да отслабва, то ще се засилва в други“, коментира в интервю Коши Матаи, старши представител на Азиатско-тихоокеанското звено на Международния валутен фонд. Той посочва очакваното търсене от страна на „огромната средна класа в Китай, Индия и други пазари“.

Това са добри новини за световната икономика. Азиатско-тихоокеанският регион носи около 60% от световния растеж, по-голямата част от който идва от веригата за доставки на технологии, която е уязвима от пазарния цикъл на смартфоните.

МВФ не е единственият, който посочва възхода на нови технологии. Светът е в ранните етапи на преминаването от ерата на мобилния интернет към епоха, ориентирана към данните, пише в доклад на Morgan Stanley от миналия месец.

От решаващо значение ще бъде първата такава ера, в която редица такива технологии ще се появят едновременно, включително интернет на нещата, изкуствения интелект, виртуалната и добавената реалност, а това ще изисква инвестиции в информационни технологии, които ще са безпрецедентни от стартирането на мрежата през 1990 г., сочи анализът на Morgan Stanley.

Да вземем носимите устройства. Световните продажби на носими камери се очаква да достигнат 5,6 млн. бройки през 2021 г., което е над три пъти повече от 1,6 млн. бройки тази година, сочи прогноза на Gartner. Продажбите на умни часовници се очаква да бъдат 81 млн. от 48 млн. през предходния период.

Разходите за решения, свързани с роботи и дронове, ще достигнат 103,1 млрд. долара през 2018 г., което е с 22% повече спрямо миналата година, и ще се увеличат над два пъти до 218,4 млрд. долара до 2021 г. според International Data Corporation.

Китай, Япония, Южна Корея и Тайван ще са сред икономиките, които се очаква да се възползват най-много (както се случи със смартфоните) от новите продукти, които генерират ново търсене на компоненти, като чипове и екрани.

Очаква се това да даде тласък на производители като южнокорейските LG Display, която прави дисплеи, използвани за продукти като смартфони и Bluetooth устройства, и Samsung Electronics, която произвежда чипове за памет. Японската Sony Corp. разработва 3D сензори, които могат да се използват в дронове, самоуправляващи се коли, игрови конзоли, производствено оборудване и други.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още