Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Nvidia дава на здравните учени достъп до британския си суперкомпютър

С него ще могат да работят както хора от академичните среди, така и компании

Nvidia дава на здравните учени достъп до британския си суперкомпютър

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Nvidia обяви,че е отворила, по думите ѝ, най-бързия британски суперкомпютър за външни изследватели, което включва едновременно представители на академичните среди и външни фирми като AstraZeneca и GlaxoSmithKline, предава Ройтерс.

Доставчикът на чипове похарчи около 100 млн. долара за системата си Cambridge-1, която използва изкуствен интелект, за да решава проблеми, свързани със здравните проучвания, и която беше обявена през октомври. В случая с AstraZeneca например системата ще научи около 1 млрд. химични съединения, представени от групи знаци, които могат да бъдат събрани в структури, подобни на изречения.

„Те могат да използват технологията, за да пригодят молекулите за аспектите, които ги интересуват, като свързване с протеини или да ги направят безопасни за приемане от човека“, твърди Кимбърли Пауъл, вицепрезидент и генерален мениджър на здравния бизнес на Nvidia.

Още по темата

King’s College London и звено на Националната здравна служба (NHS) също ще използват системата, както и частната Oxford Nanopore Technologies.

Този ход е сред стъпките, които Nvidia предриема, за да покаже ангажимента си към Обединеното кралство, докато работи по завършването на придобиването за 40 млрд. долара на Arm, която купува от японската SoftBank Group. Британските антимонополни регулатори разглеждат сделката.

Във връзка със споразумението Nvidia обяви, че също така планира да изгради суперкомпютърен център в Обединеното кралство, използвайки чипове, проектирани от Arm.

Пауъл твърди, че Cambridge-1 е насочен към изследователи, които вече използват по-малки, базирани на Nvidia системи за изследвания. Nvidia коментира, че предлага безплатно ползване на системата и ще използва наученото през системата, за да подобри бъдещите си насочени към здравеопазването продукти.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Apple ще произведе по-малко iPhone-и от пазарните прогнози